Fembarnsfar fra Senja tiltalt for bortføring av familien til Syria

Vi mener det er bevis for at dette var frihetsberøvelse og at han hadde planlagt å ta familien med inn i Syria allerede før de forlot Norge, sier statsadvokat Torstein Lindquister.
Vi mener det er bevis for at dette var frihetsberøvelse og at han hadde planlagt å ta familien med inn i Syria allerede før de forlot Norge, sier statsadvokat Torstein Lindquister. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 38 år gammel mann er tiltalt for frihetsberøvelse etter at han tok med kona og de fem barna sine fra Senja i Troms til Syria for å leve med IS der i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen var nylig i retten, tiltalt for terrorforbund i forbindelse med den samme reisen, men kjennelsen fra Oslo tingrett er ikke klar, melder NRK.

38-åringen tok i august 2014 med hele familien til Syria. Etter å ha passert grensen ble kona og de fem barna plassert i et hus med andre kvinner og barn, og mannen ble sendt i treningsleir. Den 6. september fikk familien derimot lov av IS til å returnere til Norge etter at den yngste datteren ble alvorlig syk.

Les også: Aktor vil ha åtte og et halvt års fengsel for terrortiltalt fembarnsfar

Den opprinnelig syriske mannen ble først tiltalt for å ha tvunget familien inn i Syria hvor de var i en måned, men dette ble han frikjent for i Senja tingrett i fjor. Han måtte likevel betale erstatning til familien på 650.000 kroner.

Enveisbillett til Istanbul

Dommen ble imidlertid opphevet i lagmannsretten, og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overtok håndteringen av saken fra politiet i Troms.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter at saken ble opphevet av Hålogaland lagmannsrett, har den vært etterforsket på nytt. Der har vi lett etter nye bevis for at familien ble bortført. Vi mener det er bevis for at dette var frihetsberøvelse og at han hadde planlagt å ta familien med inn i Syria allerede før de forlot Norge, sier statsadvokat Torstein Lindquister til NRK.

I tiltalen kommer det blant annet fram at mannen hadde bestilt enveisbillett for alle til Istanbul. Før avreise hadde han sagt opp strømavtalen, samt barnehageplassen til to av barna, uten å informere kona.

Mannen har nektet straffskyld for både frihetsberøvelse og deltakelse i IS.