Forbud om bygging av gangbru ved PST-kontor

Det blir ingen gangbru forbi kontorbygget der Politiets sikkerhetstjeneste (PST) holder til i Nydalen i Oslo.
Det blir ingen gangbru forbi kontorbygget der Politiets sikkerhetstjeneste (PST) holder til i Nydalen i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

I statsråd fredag ble det fattet vedtak om forbud mot å bygge en planlagt gangbru over Kristoffer Aamots gate i Oslo kommune ved Politiets sikkerhetstjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vedtaket er fattet fordi en gangbro vil medføre en uakseptabel risiko for PST. En gangbru vil gi økt sårbarhet ved at den kan benyttes som plattform for spionasje, sabotasje eller terrorhandlinger mot PST, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp).

Dette er både PSTs og fagmyndigheten Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) vurdering. Ifølge regjeringen er det i dag ikke mulig å iverksette tiltak som vil kunne redusere risikoen til et akseptabelt nivå ved en bygging av gangbrua.

– Jeg har forståelse for at beboere og kommunen ønsker denne brua for å gjøre atkomsten mellom Nydalen og Lillohøyden enklere. Men hensynet til sikkerheten for PST må veie tyngst i denne saken, sier Amundsen.

Bakgrunn: PST tapte slaget om «spionbro»: Må ha hjelp fra Kongen

Justis- og beredskapsdepartementet kan oppheve byggeforbudet om PST flytter ut av lokalene.

Vedtaket er fattet med hjemmel i sikkerhetsloven, som gir Konghen i statsråd hjemmel til å fatte nødvendige vedtak for å hindre en «planlagt eller pågående aktivitet som kan medføre en ikke ubetydelig risiko for at sikkerhetstruende virksomhet blir etablert eller gjennomført.»

PST har protestert mot gangbrua siden 2014, men i fjor besluttet Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune seg for å godkjenne bruplanene, men avgjørelsen ble anket helt til topps, og regjeringen har gitt PST fullt medhold.

Aktuelt:

PST: Dobbelt så mange terrorangrep i Europa så langt i år som i 2014

– IS-avhoppere søker seg hjem

PST varslet om 22. juli-vitser

Personvernpolicy