Raftoprisen 2017 til Parveena Ahangar og Imroz Parvez

Foreldreforeningen for forsvunne personer (APDP) under stille demonstrasjon på minnedagen for personer som er forsvunnet i Kashmir, 30. august. Leder i Jammu og Kashmirs frigjøringsbevegelse i midten, Yasin Malik, sammen med slektninger av unge som har forsvunnet sporløst. Ifølge APDP er mellom 8.000 og 10.000 forsvunnet siden 1989, og de krever en offentlig kommisjon som gransker forsvinningene. Foto: Dar Yasin / AP / NTB scanpix
Foreldreforeningen for forsvunne personer (APDP) under stille demonstrasjon på minnedagen for personer som er forsvunnet i Kashmir, 30. august. Leder i Jammu og Kashmirs frigjøringsbevegelse i midten, Yasin Malik, sammen med slektninger av unge som har forsvunnet sporløst. Ifølge APDP er mellom 8.000 og 10.000 forsvunnet siden 1989, og de krever en offentlig kommisjon som gransker forsvinningene. Foto: Dar Yasin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den voldelige konflikten om Kashmir har påført sivile en hverdag i frykt. Parveena Ahangar og Imroz Parvez får Raftoprisen for sin kamp for dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kashmir-området har vært gjenstand for konflikt mellom India og Pakistan i 70 år, siden landene ble uavhengige i 1947. Begge landene mener de har krav på hele regionen.

Internasjonalt søkelys på konflikten mellom landene fortrenger oppmerksomheten rundt sivilbefolkningens rettssikkerhet. I den indiske delstaten Jammu og Kashmir lever sivile i en hverdag preget av overvåking, tortur, forsvinninger, rettsløshet og en eskalerende militarisering.

– Ved å tildele Raftoprisen til menneskerettspionerene Imroz Parvez og Parveena Ahangar, oppfordrer vi indiske myndigheter til å legge mer til rette for ikkevoldelig menneskerettighetsarbeid i delstaten, sier lederen av Raftopriskomiteen Lise Rakner til NTB.

Fakta om Raftoprisen:

* Delt ut årlig siden 1987 til personer eller organisasjoner som står ved frontlinjen i kampen for menneskerettigheter og demokrati.

* Fire har mottatt Nobels fredspris etter å ha fått Raftoprisen: Aung San Suu Kyi, Myanmar (1990), José Ramos-Horta, Øst-Timor (1993), Kim Dae-jung, Sør-Korea (2000) og Shirin Ebadi, Iran (2001).

* Raftoprisen tildeles av Raftostiftelsen, en ideell, politisk uavhengig organisasjon som arbeider for menneskerettigheter.

* Stiftelsens kjerneaktiviteter er den årlige utdelingen av Raftoprisen, oppfølgingsprosjekter knyttet til Raftopris-mottakere og undervisning i menneskerettigheter.

(Kilde: Raftostiftelsen)

Ahangars sønn forsvant i 1991. Hun er grunnlegger og leder av organisasjonen Association of Parents of Disappeared Persons (foreldreforeningen for forsvunne personer – APDP), som arrangerer fredelige protester og tilbyr praktisk assistanse til de etterlatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En del av meg tror fortsatt at han skal komme hjem en dag, sa Ahangar til Bistandsaktuelt i 2013.

Imroz Parvez er advokat og en ledende intellektuell stemme, som bruker juridiske virkemidler for å sikre befolkningen grunnleggende menneskerettigheter og likhet for loven. Organisasjonen han har grunnlagt og leder, Jammu Kashmir Coalition of Civil Society, arbeider for menneskerettigheter og ikkevoldelige løsninger.

Raftoprisen deles ut søndag 5. november på Den Nationale Scene, Bergen.