Frigitte 22. juli-dokumenter viser at politiet lenge trodde det var flere gjerningsmenn

Utøya fire måneder etter massakeren 22. juli.
Utøya fire måneder etter massakeren 22. juli. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Tjenestemennene i politiets beredskapstropp gir i intervjuer med undersøkelseskommisjonen klart inntrykk av at de trodde det var flere gjerningsmenn på Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter Malin Stensønes har i boken «På vår vakt – Beretninger fra politiets beredskapstropp» som ble utgitt tidligere i år, dybdeintervjuet 20 av de 26 operatørene som deltok i aksjonen på Utøya. Stensønes fikk opprinnelig avslag på sin begjæring om innsyn i 22. juli-kommisjonens egne intervjuer med beredskapstroppen, men Kulturdepartementet mener nå at saken er et så særegent tilfelle at det gis delvis innsyn i de deler av referatene som omhandler oppfatningen av antall gjerningsmenn.

– Det er viktig at de tjenestemennene som med livet som innsats gikk i land på Utøya 22. juli, får belyst sin oppfatning av hva som ble kommunisert og lagt til grunn under aksjonen, og jeg har derfor besluttet å gi innsyn i de deler av referatene hvor det kommer fram ulike oppfatninger som omhandler spørsmålet om antall gjerningsmenn, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

22. juli-kommisjonen har fastslått at politiet ikke har kunnet jobbe ut fra et annet utgangspunkt enn at det kun var snakk om én gjerningsmann. I intervjuene med Stensønes gir imidlertid tjenestemennene i beredskapstroppen uttrykk for at de hadde en klar oppfatning av at det var flere gjerningsmenn. Dette bekreftes i dokumentene som nå er frigitt.

I intervjuene med kommisjonen framgår det blant annet at aksjonslederen for beredskapstroppen i en oppdatering av situasjonen fikk høre fra kommandoplass (KO) at det var tre til fem gjerningsmenn, at det var tunge våpen og eksplosiver. Underveis til Utøya trodde han ikke det var samme gjerningsmann på Utøya som i regjeringskvartalet, men han var helt sikker på at det var snakk om samme «gruppering».

Flere tjenestemenn i beredskapstroppen sier de fikk opplysninger som kunne tilsi at det var flere gjerningspersoner, både før og etter pågripelsen av gjerningsmannen.

Aktuelt:

Skal historien om 22. juli visne hen?

– At Breivik tapte er en seier for menneskerettighetene

Bech Gjørv avviser kritikk av 22. julikommisjonens arbeid

Personvernpolicy