TV 2s gladlakstur til Japan med Hjeltnes brøt god presseskikk

TV 2 er felt i PFU for et program om norsk laks der Arne Hjeltnes er programleder.
TV 2 er felt i PFU for et program om norsk laks der Arne Hjeltnes er programleder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rolleblanding og ukritisk formidling av PR-stoff var konklusjonen da TV 2 tirsdag ble felt i PFU for dobbeltrollene til Arne Hjeltnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i februar at TV 2 sendte en dokumentar med tittelen «Rå fisk og sylskarpe knivar». Spørsmålet er om dette er en uavhengig dokumentarfilm eller et langt reklamesinnslag for Sjømatrådet.

Pressens Faglige Utvalg behandlet tirsdag klagen og konkluderte med at programmet bryter med god presseskikk på tre punkter i den såkalte Vær varsom-plakaten, skriver Medier24.

Dobbeltroller

Konklusjonen er blant annet at programleder Arne Hjeltnes har flere dobbeltroller som det ikke er opplyst godt nok om. Dessuten mener PFU at hele programmet «framstår som ukritisk videreformidling av PR-stoff».

Dokumentaren er sponset av Norges sjømatråd, noe Hjeltnes opplyser om i en henvendelse til en av dem som klaget på programmet. Der opplyser Hjeltnes også at det er PR-byrået Creuna som har laget programmet, skriver Medier24. Hjeltnes har for øvrig vært konsernsjef i Creuna siden 2008.

– Rollene er ikke fullt opplyst: Når man både er programleder, regissør, og gjør et kommersielt oppdrag for en oppdragsgiver, er det vanskelig å forstå om dette er et fritt journalistisk oppdrag, sa PFU-leder Alf Bjarne Johnsen.

Les også: Hjeltnes tatt for råkjøring - nå snur politiet

– Helt urimelig

Hjeltnes selv er lite begeistret for kritikken fra pressens egen vaktbikkje.

– Jeg blir oppgitt, men mister ikke nattesøvnen over fellelsen, sier Hjeltnes til Kampanje.

Det er helt urimelig som PFU hevder at jeg som programleder skal klargjøre mine roller i et program som verken er reklame eller produktplassering. Det er i så fall et krav som vil gjøre det veldig vanskelig for alle som er på TV uten å være fast ansatt i TV-kanalen, mener han.

Hjeltnes mener fellelsen er resultat av en utbredt skepsis til norsk laks og oppdrettsnæring, og sier PFU i praksis innfører et yrkesforbud for folk som er positive til norsk sjømat.

Les også: Krangler om hvem Arne Hjeltnes fiskekvote skal tas fra

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy