Kun halvparten ønsker gravferd i regi av Kirken

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kun 50 prosent ønsker gravferdsseremoni i regi av Den norske kirke når de dør, ifølge en undersøkelse Norstat har gjennomført for Human-Etisk Forbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet som ble stilt var «hvilken type gravferdsseremoni ønsker du at skal bli arrangert av dine pårørende etter din død?»

21 prosent svarer vet ikke, 8 prosent sier de ønsker seremoni i regi av Human-Etisk Forbund, 3 prosent ønsker seremoni i regi av et annet tros- og livssynssamfunn, mens 13 prosent ønsker en livssynsåpen gravferdsseremoni. 6 prosent svarer «ingen av disse».

Human-Etisk Forbund mener undersøkelsen viser at behovet for seremonirom i kommunene er blitt større. Organisasjonen påpeker at landets kommuner har solid dekning med kirkebygg, mens seremonirom for andre typer gravferdsseremonier hører til sjeldenhetene.

– Norge er i endring. Det blir stadig flere med en annen tilhørighet enn i Den norske kirke, og etterspørselen etter alternativer øker. Det må våre politikere ta inn over seg, sier generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med unntak av i fem kommuner, er det Den norske kirke som i dag har ansvaret for gravferdsforvaltningen i Norge – som omfatter drift av gravlunder, seremonirom, kapeller og krematorier.

Et flertall (56 prosent) av de spurte svarer at kommunene bør ha ansvaret for å forvalte gravplasser, krematorier, felles seremonirom og andre offentlige oppgaver knyttet til gravferd.