Meny

Sønnen: – Den aller siste fasen varte ikke så lenge, og det var noe han håpet på

Sosialmedisineren og professoren Per Fugelli er død. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Sosialmedisineren og professoren Per Fugelli er død. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Onsdag morgen døde den folkekjære professoren Per Fugelli av uhelbredelig kreft. 

Per Fuggelis sønn, Aksel Fuggeli, delte onsdag minneord på Facebook.

«Han har hatt det fint, med hverdager som gikk opp i pluss, helt fram til for tre dager siden, da han brått ble verre. Den aller siste fasen varte ikke så lenge, og det var noe han håpet på. I går kveld sto en kraftig skinnende regnbue over Jæren, regnbuens ende gikk ned midt i Orrevannet», skrev han.

Fugelli hadde sine nærmeste rundt seg da han døde, skriver sønnen. 

«Vi plukket årets siste blåklokker og tok med inn til nattbordet. Store flokker med svaler og stær kretset rundt hytta. Jeg tok et par kast med fluestanga i Orre-elva, rett utenfor hytta, og fikk opp en laks, for første gang på fem år, det pleier ikke gå laks i denne elva. Jeg tok laksen inn på rommet hans og spurte om han var sulten, selv om han hadde sluttet å spise, da smilte han. I går kveld fikk barnebarna hver sin alenestund med far, for vi visste at denne natten kunne bli den siste, og vi voksne satt med han gjennom natten.», skrev sønnen videre. 

Jobbet med boken «Per dør»

Debattanten, forfatteren og professoren i sosialmedisin var åpen om sin mangeårige kamp mot sykdommen. Han fikk kreftbeskjeden i 2009, og i februar 2016 fortalte han at han ikke hadde lenge igjen å leve.

Til siste slutt jobbet Fugelli med boken «Per dør».

Cappelen Damm har sendt ut et utdrag fra boken som kommer ut i slutten av neste uke. 

«Verdighet er å bli sett og godtatt som deg, med styrke og svakhet, få respekt og selvrespekt som ufullkommen skapning.

Selvstendighetsmot er å ha lyst og makt til å bevege seg mot egne mål.

Tilhørighet betyr å være nær andre mennesker, ha noen å være glad i og noen som bryr seg om deg.

Mening skriver Nietzsche på resepten fordi: «Den som vet hvorfor han lever, kan utholde et hvilket som helst hvordan.»

Likevekt, det siste grunnstoffet, har jeg ikke funnet opp alene. Buddhaskriftene, de greske filosofene, Bibelen, Koranen – som et ekko ruller ordene likevekt, harmoni, balanse, ekvilibrium gjennom disse urgamle reseptene.

Dette er elefanten, løven, leoparden, neshornet og bøffelen fra livets jakt. Dette er The Big Five jeg har holdt meg fast i, når livets lykkehjul vender brått», skriver han i boken.

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: Per Fugellis råd nummer 3: Nok-punktet.

Bakgrunn:  Per Fugelli er død

Erna Solberg: - Alltid på pasientenes side

– Per Fugelli var en viktig stemme, først som lege og siden som pasient. Med varme, kunnskap og spissformulert engasjement har han alltid stått på pasientenes side og fått til endringer i helsevesenet, skriver Solberg i en uttalelse.

Hun minnes Fugelli som en lege som har sørget for at pasientene har fått mer makt.

– Det er en innsats som vi alle er takknemlige for, skriver hun.

– Som pasient og døende var han åpen og delte sine refleksjoner om det, men typisk nok sa han at mottoet hans snarere var: «Livet, skal vi danse?», skriver Solberg, som sender de varmeste tanker til Fugellis familie og venner.

Les også :  Per Fugelli: – Jeg er vaksinert mot personhets

VIDEO: Per Fugellis råd nummer 1: Livet.

Populært