Meny

Landbrukspolitikken etter valget:

– Frp skal få Venstre og KrF med, steg for steg i liberaliseringen av landbruket

JORDBRUKSVALGET: Frps landbrukspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen mener regjeringspartiene blir svekket på jordbrukspolitikken, men regner med å få Venstre og KrF med på en «god utvikling». Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
JORDBRUKSVALGET: Frps landbrukspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen mener regjeringspartiene blir svekket på jordbrukspolitikken, men regner med å få Venstre og KrF med på en «god utvikling». Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Venstres og KrFs viktigste profiler i jordbrukspolitikken ryker ut av Stortinget. Nå håper Morten Ørsal Johansen (Frp) på samarbeidsvillige, nye politikere fra samarbeidspartiene.

– KrF og Venstre har styrket forholdet sitt overfor regjeringen, det er det ingen tvil om. Også på landbruk.

Det sier Frps landbrukspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen til ABC Nyheter dagen etter stortingsvalget.

– Så vet vi at Venstre er nærmere oss i landbrukspolitikken, enn KrF. Men jeg tror vi skal få til gode løsninger for norsk landbruk også i de fire åra som kommer, sier Frp-talsmannen.

To av politikerne som sterkest har holdt Frp og Høyre «i ørene» i jordbrukspolitikken denne stortingsperioden, Line Henriette Hjemdal (KrF) fra Østfold og Pål Farstad (V) fra Møre og Romsdal ryker begge ut av Stortinget etter gårsdagens valg, kunne Nationen melde i morges.

Samtidig har de to regjeringspartiene svekket seg, idet de nå trenger støtte fra både KrF og Venstre for å få flertall i en sak.

Les kommentar:   Sylvi Listhaugs mesterstykke

– Tror vi skal få til noe, jeg

Til nå har Venstre ligget nærmest Frp, men de mer liberalistiske tendensene i partiet har blitt balansert av Farstad, som altså ikke ble gjenvalgt.

Så hva tenker Ørsal Johansen om styrkeforholdet i spillet om jordbrukspolitikken?

– To profiler på landbruksområdet som har vært sterke motpoler til deres primærstandpunkt i landbrukspolitikken, blir borte. Hva blir virkningen?

– Det er vanskelig å si nå. Det kommer an på hvem som erstatter dem, svarer Ørsal Johansen, som nå er i tenkeboksen om han ønsker å fortsette med landbrukspolitikk eller andre politikkområder kommende stortingsperiode.

– Jeg tror det skal gå an å få til en god utvikling for norsk landbruk. Både Venstre og KrF ønsker at landbruket skal utvikle seg, noe det ikke gjorde i årene før vi kom i regjering. Så jeg tror vi skal få noe til, svarer han.

I denne stortingsperioden har regjeringens samarbeidspartier ganske riktig vært med på betydelige grep for å omfordele statlige incentiver fra små- og mellomstore bruk, til de største.

Les:   Nye sjokktall for Stortingets omfordeling til storbøndene

Liberalisering er personavhengig

– Hvordan samarbeidet skal gå, er veldig avhengig av personer. Det har å gjøre med hvilken gjennomslagskraft de har i eget parti. Vi er forskjellige partier. Men vi har ganske like mål, sier Morten Ørsal Johansen.

– Vil Frp legge til rette for ytterligere liberalisering av vilkårene i norsk landbruk?

– Det vil vi gjøre. Det er det ingen tvil om. Jeg ser ikke bort fra at Venstre og KrF blir med på å gjøre det, steg for steg. Jeg tror det skal gå ganske greit, jeg, sier Ørsal Johansen.

Norsk Bonde- og Småbrukarlags leder Merete Furuberg venter derimot full stopp i liberaliseringen, skriver Nationen.

Les også:   Utløser stor omfordeling i norske bygder

Populært