Ørjasæters avgang fra Kringkastingsrådet kritiseres

Allerede før programmet «Faten tar valget», med programleder Faten Mahdi Al-Hussaini (20), går å lufta torsdag, har Kringkastingsrådet mottatt over 5.500 klager på programmet. Rådet har aldri før mottatt så mange klager. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Allerede før programmet «Faten tar valget», med programleder Faten Mahdi Al-Hussaini (20), går å lufta torsdag, har Kringkastingsrådet mottatt over 5.500 klager på programmet. Rådet har aldri før mottatt så mange klager. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Elin Ørjasæter møter lite forståelse fra andre rådsmedlemmer når hun trekker seg fra Kringkastingsrådet på grunn av håndteringen av hijabsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ørjasæter likte dårlig at klagestormen rådet fikk på programmet «Faten tar valget» ble omtalt og debattert uten at klagene var behandlet ennå. Afshan Rafiq, rådsmedlem og tidligere stortingsrepresentant for Høyre, sier derimot til Klassekampen at omtalen var selvsagt. Hun sier kringkastingssjefen ikke kunne ventet med å uttale seg i saken til neste møte i Kringkastingsrådet, som er 14. september, hadde funnet sted.

– I de snart åtte årene jeg har sittet i rådet, har det ikke vært uvanlig at kringkastingssjefen eller andre i redaksjonsledelsen har svart på kritikken som har kommet inn til rådet i offentligheten før de er behandlet, sier Rafiq.

Medieprofessor Sigurd Allern betegner det som spesielt at Ørjasæter fratrer på grunn av NRKs forhåndsomtale de mer enn 5.500 klagesakene. Leder i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, synes det ville vært oppsiktsvekkende dersom kringkastingssjefen ikke kunne delta aktivt i debatten om hijabklager mot NRKs programmer.

Et annet rådsmedlem, tidligere Høyre-ordfører i Trondheim, Marvin Wiseth, mener Ørjasæter burde blitt i rådet og tatt debatten videre der.

Personvernpolicy