Brende: Norge må ha samme sanksjonslinje som EU mot Russland

Utenriksminister Børge Brende (H) avviser at regjeringen vil komme Russland i møte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H) avviser at regjeringen vil komme Russland i møte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Børge Brende (H) avviser at regjeringen vil komme Russland i møte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er Russland som sitter på nøkkelen. Vi skal ikke kompromisse. Om de trekker sine soldater ut av Øst-Ukraina, vil sanksjonene opphøre og forholdet normaliseres, sier Brende til Klassekampen.

Flere europeiske land innførte sanksjoner mot Russland som svar på den russiske intervensjonen i Ukraina. Norge og Russlands kontakt har vært minimal på toppnivå.

– Vi ser et mer autoritært Russland under Vladimir Putin. Får vi anledning, så tar vi opp brudd på menneskerettigheter, sier Brende og legger til at utviklingen i landet er bekymringsfull.

Under åpningen av det nye studieåret ved Universitetet i Tromsø kritiserte Brende ordføreren i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen (Ap), for ikke å drøfte vanskelige spørsmål som menneskerettigheter i sin kontakt med Russland.

Rafaelsen mener Norge også må tenke individuelt i sitt forhold til Russland.

– Vi må blant annet se på mulighetene for å gjenoppta eksport av fiskeriprodukter. Her må det kunne etableres løsninger, bare man tar de rette kontaktene, sier han.

Aktuelt:

Folk har mer tillit til Putin enn Trump, viser undersøkelse

Putin åpner for mer lokalt samarbeid over grensen