Rekordmotstand mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen

Utsikt over Svolvær i Lofoten fra Tjeldbergtinden.
Utsikt over Svolvær i Lofoten fra Tjeldbergtinden. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppslutningen om å holde områdene utenfor Lofoten og Vesterålen fri for oljeboring øker, ifølge en undersøkelse utført av Norsk medborgerpanel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ut fra tallmaterialet øker motstanden i hele landet, i alle aldre og hos velgere i nesten alle partier. Den siste målingen viser et markant byks i oljemotstandernes favør fra høsten 2016 til våren 2017. 58 prosent vil nå at oljen skal bli liggende, mens 27 prosent vil utvinne, skriver Bergens Tidende.

Rundt 4.000 personer har svart på spørsmålet om oljeboring.

Les også: Jensen lokker med 15.000 oljejobber

– Nasjonale hensyn

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) mener nasjonale hensyn bør veie tyngst i striden om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen.

– Dette handler om verdiskaping, arbeidsplasser og ikke minst inntekter til finansiering av velferden vår, sier han.

Kari Elisabeth Kaski, stortingskandidat for SV, mener undersøkelsen er et viktig signal til partiene som er mest ivrige etter å få i gang oljevirksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folket vil la olja i Lofoten og Vesterålen ligge. Dette er sårbare områder med enorme fornybare verdier. I tillegg vet vi at vi må la olja ligge av hensyn til klimaet. Det er utrolig oppløftende at stadig flere vil la disse områdene forbli oljefri, sier hun.

Les også: Natur og Ungdom vil gjøre oljekamp til viktigste miljøsak i valgkampen

Nei fra folk i nord og vest

Tallene fra Norsk medborgerpanel viser at to av tre spurte i Nord-Norge sier nei. Også majoriteten av vestlendingene vil verne (57 prosent), men motstanden er mindre enn i nord.

Blant dem som stemte Høyre i 2013, er det for første gang nå flere som vil verne enn utvinne i Lofoten og Vesterålen (45 mot 41 prosent). Fremskrittspartiet er det eneste partiet med flest oljetilhengere, men flertallet krymper (46 ja mot 41 prosent nei).