Torsdag starter nedslaktingen av villreinstammen i Nordfjella

Viltpatolog Turid Vikøren på Veterinærinstituttet obduserer et reinsdyr man mistenkte kunne være smittet av den fryktede skrantesyken.
Viltpatolog Turid Vikøren på Veterinærinstituttet obduserer et reinsdyr man mistenkte kunne være smittet av den fryktede skrantesyken. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets jaktsesong starter allerede torsdag i Nordfjella, og kvoten tredobles i området. Hele villreinstammen skal slaktes for å hindre smitte av skrantesyke. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I første omgang er det ordinær jakt som skal ta ut så mye som mulig av villreinen i området. Etter årets sesong, som varer fra 10. august til 31. oktober, skal et statlig jaktlag fortsette jakten på de resterende dyrene, ifølge Miljødirektoratet.

– Vi satser på høyest mulig uttak i primærjakten og deretter den statlige jakten, sa landbruksminister Jon Georg Dale til NTB da det i mai ble kjent at stammen skal slaktes ned i Nordfjella.

Hele villreinstammen i området skal være borte innen 1. mai 2018. Prislappen for uttaket og gjenoppbyggingen av stammen er beregnet til rundt 100 millioner kroner.

Når alle dyrene er skutt, skal hele området legges øde i minimum fem år. I tillegg skal det opprettes en smittevernsone rundt Nordfjella.

Les også: Regjeringen vil bevilge 26 millioner mot skrantesyken på Nordfjella