Nynazister kan bli straffeforfulgt etter demonstrasjon i Kristiansand

Fra lørdagens demonstrasjon, hvor en person som nekter å flytte seg, blir lagt i håndjern.
Fra lørdagens demonstrasjon, hvor en person som nekter å flytte seg, blir lagt i håndjern. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Politiet har opprettet sak mot nynazistene som demonstrerte i Kristiansand lørdag. De utelukker ikke at demonstrantene kan bli straffeforfulgt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har anmeldt demonstrantene, ifølge Vårt Land.

– Vi har opprettet en sak, og vi kjenner identiteten til alle som deltok, men om noen vil bli innkalt til avhør og hva slags reaksjoner de risikerer, er det for tidlig å si noe om, sier stabssjef Bård Austad i Agder-politiet til avisen

Påtalemyndigheten vil trolig ta stilling til saken i begynnelsen av den kommende uken.

Lørdag marsjerte 60–70 høyreekstreme i gatene, uten at det var søkt om tillatelse. Politiet var mannsterkt til stede, men bortsett fra et par bortvisninger, fant de det ikke nødvendig å gripe ytterligere inn.

Kritikk fra flere hold

Flere har kritisert politiet for å ikke ha grepet inn, men politiet har avvist kritikken og mener de har handlet på best mulig måte.

Abid Raja, stortingsrepresentant (V) sier han vil ta opp hendelsen med justisministeren neste uke.

– Når vi vet hva nazismen har gjort mot Norge og vi vet hva nazismen er av ideologi, må vi vende ryggen til dette fullstendig. Og da reagerer jeg på at politiet ikke slo hardere ned på dette, når det var en ulovlig demonstrasjon, sier Venstre-politikeren til TV 2.

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) sier i en kommentar at han har tillt til de politifaglige vurderingene som ligger bak. Det gjør også beredskapsdirektør i politidirektoratet, Knut Smedsrud.

Leder i justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap), forstår at mange er opprørt når nynazister inntar gatene. Hun sier politiet må gjøre en evaluering av håndteringen og dra lærdom av det.

– Min oppfordring er at man mobiliserer mot det hatet, og at man ikke hater politiet, sier Tajik til TV 2.

Les også: Politiet får kritikk for at de lot høyreekstreme demonstrere i Kristiansand

300 i antinazi-demonstrasjon

Søndag formiddag gikk rundt 300 mennesker i tog i Kristiansands hovedgate Markens for å ta avstand fra lørdagen høyreekstreme demonstrasjon.

«Tverrpolitisk Ungdomsnettverk i Vest-Agder» sto som arrangør for demonstrasjonen, skriver Fædrelandsvennen. Nettverket er en samling av de politiske ungdomspartiene i fylket.

Folk fra blant annet Unge Venstre, Senterungdommen, Sosialistisk Venstreparti og AUF holdt appeller, men det var også folk fra Høyre og Frp der, ifølge avisa.

– Politiet må si unnskyld

Politioppbudet begrenset seg til én bil, og det var søkt om tillatelse for demonstrasjonen på forhånd.

– Vi tok kontakt med de andre ungdomspartiene og fant ut av vi var nødt til å gjøre noe. Vi hev oss rundt, og på under 24 timer fikk vi samlet nesten 300, sier Dennis Bjørtvedt Torkildsen i AUF.

En av dem som holdt appell, var Mali Steiro Tronsmoen fra SV. Hun snakket blant annet om en mann som lørdag nektet å flytte seg for de marsjerende nazistene. Han ble lagt i håndjern og bortvist fra sentrum av politiet.

– Politiet må be ham om unnskyldning, sier Tronsmoen.

Personvernpolicy