Asbjørn brølte da bjørnen kom mot ham: – Jeg håpet på det beste

<p>Asbjørn var på en tilsynelatende vanlig skogstur med hunden sin, men plutselig dukket det opp en bjørn. Foto: Ann Tove Etterlid</p>
Asbjørn var på en tilsynelatende vanlig skogstur med hunden sin, men plutselig dukket det opp en bjørn. Foto: Ann Tove Etterlid

Asbjørn støtte på tre bjørner da han var på skogstur med hunden sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asbjørn Etterlid (67) skulle mandag en tur ut i skogen for å lufte hunden sin på Rena i Hedmark. Plutselig treffer han på en bjørnebinne med to unger. Bjørnene var 40 meter fra ham.

– Jeg stoppet selvfølgelig og regnet med at den skulle springe rett over den smale veien. Den så på meg litt før den kom som ei kule mot meg. Jeg skrek alt jeg kunne og håpet på det beste, forteller 67-åringen.

Det var avisen Østlendingen som først omtalte saken.

Les også: Her kan du møte bjørn i Norge

Reddet av råd fra en svenske

Etterlid forteller at han visste at han skulle skrike for å distrahere bjørnen.

– Jeg har hørt det av en svenske som har sett bjørn flere ganger. Han sa at det bare var å dra ut jakka og brøle. Jeg satsa på at han hadde rett, sier han.

Bjørnen forsvant til slutt. Foto: Asbjørn Etterlid
Bjørnen forsvant til slutt. Foto: Asbjørn Etterlid

Bjørnebinnen trakk seg deretter tilbake til ungene, og Etterlid trodde faren var over. Men den gang ei.

– Denne gangen kom den mye nærmere og var på det nærmeste bare sju meter fra meg. Jeg gaula og skrek, og da snudde ho og gikk tilbake til ungene og forsvant.

Dermed var faren over, og 67-åringen kunne puste lettet ut.

Les også: 16-åring drept av bjørn i Alaska

Sjeldent møte

Kristin Evensen Gangås er Rovviltforsker ved Høgskolen i innlandet. Hun understreker at bjørnen ikke oppsøker mennesker, og at bjørneangrep er veldig sjeldent i Norge.

– Siden 1977 er det 42 bjørneangrep på 44 folk i Norge og Sverige. De aller fleste i Sverige har skjedd fordi der er bjørnetettheten større. To døde, mens resten har bare fått lettere skader, sier Evensen Gangås.

Les også: Ola (13) filmet møte med bjørn

Personvernpolicy