Gryende mistillit mot forsvarsledelsen

<p>«Merkelig»: Torbjørn Bongo i Norges Offisersforbund mener forsvarsledelsen, her ved forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, har håndtert lekkasjen «klønete» og «merkelig». FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX</p><p><a class="left carousel-control articleImage" href="http://www.dagsavisen.no/innenriks/gryende-mistillit-mot-forsvarsledelsen-1.1000967#carousel-example-generic" role="button" data-slide="prev"><br></a></p>
«Merkelig»: Torbjørn Bongo i Norges Offisersforbund mener forsvarsledelsen, her ved forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, har håndtert lekkasjen «klønete» og «merkelig». FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Lederen i Norges Offisersforbund tar et knallhardt oppgjør med forsvarsledelsens håndtering av et lekket dokument som omhandler Heimevernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er en voksende mistillit blant folk i Forsvaret både mot den militære og politiske ledelsen, sier Torbjørn Bongo, forbundsleder i Offisersforbundet.

Et dokument som omhandler hva som bør være Heimevernets framtidige størrelse, og som ikke var ment for offentligheten, er lekket til en rekke personer og noen medier. Av de lekkede dokumentene går det fram at HV har behov for langt flere soldater enn det regjeringen har lagt opp til i langtidsplanen for Forsvaret. I langtidsplanen står det at HV skal reduseres med 7.000 soldater til en styrke på 38.000 soldater totalt. I det lekkede dokumentet står det at Heimevernet trenger mer enn 50.000 soldater for å løse sine oppgaver.

Les også: Anklages for urent spill om HV

Kraftige reaksjoner

Nedskaleringen av Heimevernet har skapt et stort engasjement i hele landet, og flere partier har gått hardt ut mot kuttene. Senterpartiet har gjort det til en stor valgkampsak å bygge opp HV hvis partiet kommer i regjering. Lekkasjen har ført til kraftige reaksjoner fra både Forsvarsdepartementet og direktøren ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Politisk rådgiver i FD, Audun Halvorsen, skrev i en statusoppdatering på Facebook at gjengivelsen av det FFI mener er et uferdig utkast var basert på «forfalskning av forskning». Før helgen karakteriserte direktør ved FFI, John-Mikal Størdal, versjonen som er blitt lekket som «et falsum», og FFI gjorde det klart at instituttet ikke stiller seg bak det som foreligger i utkastet.

– Det som gjør meg skikkelig forbannet og opprørt er at noen, vi vet ikke hvem, har fått tak i det graderte arbeidsutkastet, endret det og gitt ut en ugradert versjon i vårt navn og sirkulert det bredt, uttalte Størdal.

Nettstedet Aldrimer.no, som først publiserte detaljer fra det som først ble kalt «en hemmeligstemplet forskningsrapport», har svart med å publisere det lekkede dokumentet på sine hjemmesider. Aldrimer.no har snakket med flere uavhengige kilder som sier at det redigerte dokumentet som FFI viser til og den graderte originalversjonen er så godt som identiske.

Bongo mener forsvarsledelsens håndtering av saken har vært «merkelig» og «klønete».

Les også: Krever at rapport blir offentliggjort før valget

– Kritikkverdig

Ifølge Aldrimer.no bestemte sjefen for Forsvarsdepartementets avdeling for forsvarspolitikk og langtidsplanlegging at arbeidet med strukturstudien om Heimevernet skulle utsettes til etter stortingsvalget da saken var oppe til diskusjon i Forsvarets Forskningsforum i juni. Ingen i Forsvarsdepartementet har så langt kommentert om politisk ledelse var konsultert om beslutningen i forkant. Ifølge FFI var det selve igangsettelsen av strukturstudien som ble besluttet utsatt til etter stortingsbehandlingen av Landmaktutredningen.

– Beslutningen om å stoppe arbeidet med strukturstudien om Heimevernet framstår som politisk motivert. Det er både beklagelig og kritikkverdig, sier Bongo.

Mistillit: Forbundsleder i NOF, Torbjørn Bongo, forteller at misnøyen mot forsvarsledelsen er økende blant de ansatte. FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX
Mistillit: Forbundsleder i NOF, Torbjørn Bongo, forteller at misnøyen mot forsvarsledelsen er økende blant de ansatte. FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX

Forbundslederen sier han sitter på informasjon som gjør at han går god for det som Aldrimer.no har avslørt så langt i saken.

– Jeg opplever at både departementet og FFI har kommet med bortforklaringer. Hele prosessen har vært med på å svekke tilliten til både forskningsinstituttet og departementet. Det er bekymringsfullt at det brer seg en oppfatning i befolkningen og i de politiske miljøene at man ikke kan stole på det som kommer fra forsvarsledelsen.

Les også: Sjøheimevernet er under avvikling

Politikere på banen

Både Liv-Signe Navarsete (Sp) og Ola Elvestuen (V) har krevd at det som har kommet fram må offentliggjøres og bli en del av den politiske diskusjonen rundt Landmaktutredningen som skal ferdigstilles til høsten. Bongo stiller seg bak politikernes krav.

– Strukturstudien må ferdigstilles og offentliggjøres så fort som mulig. Vi festet lit til det forsvarsministeren sa om viktigheten av åpenhet, men når hun ikke greier å følge det opp i praksis, øker misnøyen. På landsstyremøte i juni kom det klart fram at det er en gryende mistillit mot forsvarsledelsen blant de ansatte. Forsvarsministeren bør ta signalene på alvor og sette sammen et krigsråd som kan se på hva som kan gjøres for å gjenopprette tilliten. Vi stiller gjerne opp.

Les også: Forsvarsøvelse kritiseres for å bryte arbeidsmiljøloven

Tilbakeviser kritikken

Dagsavisen har framlagt kritikken fra forbundslederen i NOF for Forsvarsdepartementet og stilt noen spørsmål i forbindelse med saken. Departementet svarer at forsvarsministeren er på ferie og viser til FFI-direktørens redegjørelse på egne hjemmesider. Politisk rådgiver Audun Halvorsen, svarer følgende på spørsmål om hva som er «forfalskning av forskning» i det som er lekket:

– FFI, ved administrerende direktør John-Mikal Størdal, har gjort grundig rede for de faktiske forhold i saken og hvordan instituttet vurderer dette dokumentet. FFI beskriver dokumentet som «et falsum» og uttrykker meget tydelig at instituttet ikke har hatt befatning med det som er søkt fremstilt som en «ugradert rapport».

Anne-Lise Hammer, kommunikasjonssjef ved FFI, skriver at forskningsinstituttet bare kan ta ansvar for egen håndtering og kommunikasjon i saken.
– Den mener vi har vært konsistent og ryddig fra første dag vi fikk en henvendelse fra en journalist i nettavisen aldrimer.no. Dette skjedde allerede 6. juni.

HV-sjefen: I januar ba HV-sjef Tor Rune Raabye FFI om å sette i gang en helhetlig strukturstudie av Heimevernet. FOTO: ANE OLIVIE OPPHEIM/FORSVARET
HV-sjefen: I januar ba HV-sjef Tor Rune Raabye FFI om å sette i gang en helhetlig strukturstudie av Heimevernet. FOTO: ANE OLIVIE OPPHEIM/FORSVARET

Hun viser også til FFI-direktørens redegjørelse på egne nettsider.

– Det som ville kunne sette FFI «i et dårlig lys», og på sikt kunne svekke tilliten til FFI som forskningsinstitutt, er om direktøren ikke hadde gått tydelig ut og redegjort for hans og instituttets syn på lekkasjen.

På spørsmål om hva som er «et falsum» i det som er kommet fram, skriver hun:

– Detaljer om hva som er endret verken kan eller ønsker vi å kommentere, blant annet fordi FFI aldri omtaler innholdet i graderte FFI-dokumenter. Vi ønsker også å påpeke at så lenge den som står oppført som hovedforfatter, ansvarlig forskningsleder eller ansvarlig avdelingssjef og dermed FFI, ikke har godkjent en ugradert versjon av dokumentet, hvem går da god for redigeringen og nedgraderingen? FFI går ikke god for at den såkalte ugraderte versjonen ikke kan inneholde gradert informasjon.

Les også: Økning i saker om seksuallovbrudd i Forsvaret

Saken ble først publisert på dagsavisen.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Tobarnsmor i al-Hol-leiren får avslag på begjæring om utlevering til Norge11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen
Siste nytt
12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTobarnsmor i al-Hol-leiren får avslag på begjæring om utlevering til Norge11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen
Populært