Meny

Overraskende stor interesse for 22. juli-senteret

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under en pressevisning av 22. juli-senteret i det gamle kafébygget til Høyblokka. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 105.000 mennesker har besøkt 22. juli-senteret i Høyblokka siden det åpnet for to år siden. Det er flere enn vi regnet med, sier kommunalministeren.

Fakta om 22. juli-markeringene

* Seksårsdagen for 22. juli 2011 markeres fra 21. til 23. juli. Fredag 21. og søndag 23. juli er det vitnesamtaler på 22. juli-senteret mellom en overlevende, en pårørende, en brannmann og daværende statsminister Jens Stoltenberg.

* Lørdag 22. juli holdes de offentlige minnemarkeringene i regjeringskvartalet og på Utøya. Nasjonal støttegruppe skal være til stede ved alle markeringene denne dagen:

* Markeringen i regjeringskvartalet starter klokka 10 lørdag ved vannspeilet utenfor Høyblokka. Der vil det bli taler ved AUF-leder Mani Hussaini, statsminister Erna Solberg og takk for oppmøte-tale ved Nasjonal Støttegruppe.

* Klokken 10.30 er det kaffe for de etterlatte og berørte i kantina i regjeringsbygg 5. Statsministeren og andre medlemmer av regjeringen deltar.

* Markeringen på Utøya starter klokken 16.00, i bakken på øya. Der blir det taler ved AUF-leder Hussaini, Den nasjonale støttegruppens leder Lisbeth Røyneland og leder for Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre. Lars Bremnes står for musikkinnslag.

* Klokken 16.45 blir det opplesning av navnene på de drepte på kaia og ett minutts stillhet. Deretter blir det kransenedleggelse ved statsminister Erna Solberg, AUF-leder Mani Hussaini, støttegruppeleder Lisbeth Røyneland og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

* Det blir lokale minnemarkeringer i kommunene Bærum, Eidsvoll, Stryn, Tokke, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Vestby og Østre Toten, dessuten i Oslo domkirke.

* I Tordenskioldparken i Trondheim blir det utdeling av 22. juli-minnestipendet på 15.000 kroner. Stipendet gis årlig til en ungdom eller ungdomsorganisasjon i landsdelen som har utmerket seg spesielt med sitt samfunnsengasjement eller politiske aktivitet.

Så langt i 2017 har 144 skoleklasser og om lag 3.600 skoleelever satt av tid til å besøke senteret. Pågangen overrasker kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

–Dette er flere enn vi forventet. Men det viser behovet, og hvor viktig senteret er. For mange av oss er 22. juli 2011 fortsatt en del av hverdagen, men for mange unge folk er det historie, sier han til NTB.

Fredag er senteret sted for markering av seksårsdagen for terrorhandlingene på Utøya og i Høyblokka i regjeringskvartalet, der læringssenteret ligger. Bygningen og rommene i bærer fortsatt tydelige spor etter bombeeksplosjonen 22. juli, som tok livet av åtte mennesker.

Brutalt og ærlig

–Senteret har en veldig brutal og ærlig fremstilling av hva som skjedde. Jeg tror nok at alle som går i 22. juli-senteret gjør seg noen refleksjoner og tenker igjennom hva det var som skjedde. Du kommer veldig nært, du leser tekst og twittermeldinger som ble sendt, du ser sterke bilder og videoer, sier Sanner.

Les også:  Psykolog: 22. juli-minnesmerkene blir viktigere i årene som kommer

Vitnesamtaler

Vitnesamtale mellom 22. juli-overlevende Lara Rashid og Jens Stoltenberg står på programmet i senteret under seksårsmarkeringen som blir åpnet av kommunalministeren klokka 14 fredag.

–Jeg mener det er viktig at vi forteller hva som skjedde 22. juli 2011. Det var et brutalt terrorangrep både mot regjeringskvartalet og Utøya der mange mistet livet, foreldre, barn, kjærester og kolleger, sier Sanner.

Populært