Metlid frykter politidistriktene ribbes for kompetanse

<p>Grete Lien Metlid, sjef for alvorlig kriminalitet i Oslo politidistrikt.</p>
Grete Lien Metlid, sjef for alvorlig kriminalitet i Oslo politidistrikt. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Oslo politidistrikt kjemper en krevende kamp mot kriminelle nettverk og gjenger. Sjef for alvorlig kriminalitet, Grete Lien Metlid, innrømmer at politiet har utfordringer på kapasitet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Slik det er i dag mister vi viktig kompetanse til særorganene. Vi må få økonomisk handlingsrom til både å utvikle og til å holde på kompetansen hos oss. Distriktene i dag kan ikke konkurrere på lønn eller andre rammevilkår, det mener jeg kan undergrave politireformen og hensikten med denne, sier Metlid til ABC Nyheter.

Ifølge kilder som kjenner gjengmiljøet i Oslo godt, ulmer det i kriminelle nettverk på Oslos østkant. Det skal være flere «uoppgjorte» intriger, og kampen om narkotikaterroritum fører til vold og trusler.

I tillegg vet ABC Nyheter at det har vært flere bortføringer den senere tiden.

Kilder ABC Nyheter har vært i kontakt med betegner stemningen mellom gjengene i Oslo som spent.

Les også: Oslo-politiet slår alarm om voldelige ungdomsgjenger

– Utfordringer på kapasitet

Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) har lenge engasjert seg for politiets arbeid mot gjengmiljøet. Han mener Oslo-politiet bør få øremerkede midler.

Den oppfatningen deler ikke Metlid, men hun legger ikke skjul på at det er utfordringer på kapasitet.

– Generelt mener jeg at midler ikke bør øremerkes i for stor grad. Vi trenger handlingsrom, men det krever riktige og gode prioriteringer av oss som ledere i politiet. I Oslo har vi både hovedstadsutfordringer men også noen andre særlige utfordringer, belyst gjennom innsatsen den siste tiden mot kriminelle nettverk og gjenger på østkanten.

– Jeg er enig i at innsatsen er viktig, og den kommer vi til å fortsette med. At det også kan gi noe utfordringer på kapasititet er ikke å stikke under en stol.

Les også: Bøhler: – Gjengene i Oslo må bekjempes

– Det er absolutt krevende

Rundt 90 personer er de siste månedene pågrepet i en pågående aksjon mot kriminelle nettverk i de sørøstlige delene av hovedstaden.

– Nå har vi hatt en stor innsats mot kriminelle nettverk, noe som er ressurskrevende og krever innsats over tid. Det er viktig at vi jobber målrettet og har en innsats mot miljøene som påvirker og skaper uro i nærmiljøet. Vi må ha kapasitet til å etterforske og følge miljøene og personene. Å jobbe operativt for å bekjempe disse er absolutt krevende.

– Kan det være aktuelt å opprette en egen gjeng-gruppe på avdelingen, med midlene dere har til rådighet i dag?

– Vi har folk med spisskompetanse som jobber mot dette og det gjør vi innenfor den organisasjonen vi har. Vi må ha tro på det vi gjør, og klare å gjøre det innenfor rammene som er i dag selv om det er utfordrende, sier hun.

Les også: Sp-Klinge frykter et utrygt Oslo: – Denne utviklingen er hårreisende

Har du tips kontakt ABC Nyheter på mads.fremstad@abcnyheter.no

Gjenger i Oslo

  • Seksjonen for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, følger «fire-fem» gjengstruktur i Oslo tett. «B-gjengen» og «Young Guns» regnes som etablerte nettverk. Det gjør også «Furuset Bad Boys» og nå «Young Bloods».
  • Gjengene er involvert i narkotikamiljøet. Gjengenes narkotikavirksomhet har nedslagsfelt over hele landet.
  • Gjengmiljøet i Oslo preges av mange personkonflikter, og faren for voldelige oppgjør er stor
  • Gjengene forsøker å utvide området sitt, noe som gjøres gjennom vold og trusler.
  • Flere kriminelle med tilknytning til gjengmiljøet forsøker å bygge opp lovlige virksomheter ved siden av eller i sammenheng med den ulovlige aktiviteten de holder på med.
  • Gjengene søker løpegutter i ungdomsmiljøer.
  • Grove voldshandlinger blir sjelden glemt og hevnaksjoner kan forekomme i mange år i etterkant

Kilde: NRK, Kripos' Trendrapport 2016 og NTB

Personvernpolicy