Meny

Fylkeskommune anmelder plyndring av panserskipet Norge

De to gamle norske panserskipene Eidsvold og Norge i Narvik havn 9. april 1940 før de ble senket av tyskerne, som besatte Narvik uten kamp. Nå anmelder Nordland fylkeskommune plyndringen av vraket av Norge. Arkivfoto. Foto: Scanpix / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordland fylkeskommune anmelder den ulovlige fjerningen av gjenstander fra panserskipet Norge i Narvik havn.

I løpet av vinteren har dykkere tatt seg inn i panserskipet Norge og fjernet flere gjenstander fra skipet som sammen med Eidsvold ble senket av tyskerne under invasjonen av Norge 9. april 1940.

Totalt 276 mennesker omkom (101 fra panserskipet Norge) da de utrangerte skipene skulle ta kampen opp mot langt mer moderne tyske skip.

«Den ulovlige fjerningen av gjenstander, samt ødeleggelsene av deler av skipet, er med på å fjerne viktige deler av nasjonen Norge og regionen Nordlands krigshistorie. Verdien av panserskipet Norge som kulturminne har blitt redusert som følge av disse handlingene», heter det i en pressemelding fra Nordland fylkeskommune.

Les også:  Krigsbombe detonert i Tønsberg

Vrakene ble midlertidig fredet i 1999 etter flere tilfeller av vrakplyndring. Det var da totalt dykkeforbud og ikke lov å bevege seg nærmere enn 100 meter fra vrakene. Fredningen ble opphevet i 2014 og bare få dager etterpå var de første dykkerne på plass.

Det er blant annet fjernet et nødrør, en rortelegraf og et talerør som var brukt i panserskipet, ifølge dykkere.

Les også:  Fant gigantsamling av nazi-effekter i bolighus

– Selv om Nordland fylkeskommune ikke er forvaltningsmyndighet for skipsvraket ser jeg svært alvorlig på plyndringen. Fylkeskommunen har derfor valgt å anmelde dette lovbruddet til politiet, sier fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Ingelin Noresjø (KrF).

Fylkeskommunen har også tatt initiativ til et møte mellom fylkeskommunen, Tromsø Museum – som etter kulturminneloven har forvaltningsansvaret for marine kulturminner nord for polarsirkelen – og Riksantikvaren. Målet er å få en løsning på hvordan slike kulturminner kan beskyttes for plyndring og ødeleggelse.

Les også:  Tysk jagerflyger funnet i dansk myr er identifisert

Populært