Meny

Ny studie:

– Polakker synes nordmenn har dårlig arbeidsmoral

Polakker mener nordmenn har dårlig arbeidsmoral. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en studie basert på 100 dybdeintervjuer med polakker bosatt i Norge.

Studien er gjennomført av et knippe polske samfunnsforskere som var interessert i forholdet mellom nordmenn og polakkene som oppholder seg i landet.

Opplever at de jobber dobbelt så hardt

Til tross for at de polske arbeiderne uttalte at de lærer mye av å bo i Norge, stilte de seg kritiske til nordmenns arbeidsmoral. 

Polakker på bygg og andre anlegg oppfatter ikke sjelden at de jobber dobbelt så hardt som nordmenn , sier Professor Wojciech Nowiak til Forskning.no. 

Forskerne forteller også at det var vanskelig å gjennomføre studien, fordi polakkene de skulle intervjue jobbet frem til sju om kvelden, og også ofte i helgene. 

Les også:   Polakker saksøker sjefen for lønn 

– Dette ville jeg ikke fortalt til en nordmann

Nowiak sier at det tok tid før polakkene viste dem tillit i intervjuene. 

«Kan jeg stole på deg? Er det sikkert at jeg får være anonym? Dette ville jeg ikke ha fortalt til en nordmann», var ifølge forskerne typiske fraser i starten av prosjektet. 

Da polakkene til slutt valgte å åpne seg for forskerne, delte de mye. 

En del av dem fortalte at de følte seg presset til å jobbe svart, mens andre var opptatt av å poengtere at NAV ble misbrukt av utlendinger. 

– De fleste polakkene vi snakket med hadde aldri selv mottatt noen norske trygdeytelser, og de ønsket heller ikke å gjøre det. De sa at de vil være ærlige mennesker som jobber hardt. Samtidig har de en klar oppfatning om at andre utlendinger ikke er som dem. De er også kritiske til at det norske velferdssamfunnet åpner for misbruk utført av andre utlendinger enn dem selv, forteller Nowiak til Forskning.no. 

Et sammendrag av studien kan du finne her.

Les også:

Rapport: Dårlige arbeidsforhold for polakker

Polakker vant lønnsstrid i Bergen

Populært