Meny

Seks millioner ekstra til utgravinger i Trondheim

Utgravingene av Klemenskirken i Trondheim pågår for fullt. I stolpehullet står Reidar Øiangen og måler, mens Michael A. James tar prøve fra et gulvlag. Foto: Anna K. Wändahl, NIKU / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at det er gjort en rekke nye funn, bevilger Riksantikvaren 6 millioner kroner ekstra til utgravingen av Klemenskirken i Trondheim.

Adresseavisen skriver at riksantikvar Jørn Holme kom med nyheten da han besøkte utgravingene fredag.

– Det er fjerde gang jeg er her og blir orientert om nye interessante funn. Det åpner seg ny trondheimshistorie hver gang, sier Holme.

Les også: Stadig nye funn under utgraving av Klemenskirken i Trondheim

Fire kirker

Det var høsten 2016 arkeologer fant det som trolig var restene av Klemenskirken til Olav den hellige i Trondheim. Den arkeologiske utgravingen startet igjen tidligere i år og pågår for fullt i sommer.

Arkeologene har så langt avdekket fire kirker under hverandre i utgravningsområdet i Søndre gate, der den yngste kirken er kalt kirke 1 og den eldste kirke 4. I kirke 4 har arkeologene funnet en svært godt bevart stolpe som er datert til 1009. Kirke 4 ligger på et ganske tynt jordlag, og under begynner arkeologene nå å få fram rester av enda en trebygning. Foreløpig er det ikke klart om det også er et kirkebygg.

Les også: Arkeologer har trolig funnet to kirker fra 1000-tallet i Trondheim

Forlenger sesongen

– For meg har historien endret seg hver gang jeg har vært her. Jeg har tidligere sagt at utgravingene skulle avsluttes i sommer. Men de siste funnene gjør at vi forlenger utgravingssesongen til begynnelsen av oktober, og i den forbindelse bevilges 6 millioner kroner ekstra, sier riksantikvaren til Adresseavisen.

Utgravingene er finansiert av Riksantikvaren og utføres av arkeologer fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU). Funn fra den arkeologiske utgravingen skal presenteres i et besøkssenter i underetasjen på næringsbygget som skal stå på tomten.

Populært