Meny

Havarikommisjonen: Bilbelte kunne begrenset skadeomfanget i Valldal-ulykke

I en rapport fra Statens havarikommisjon for transport (SHT) kommer det fram at personen som omkom i bussulykken i Valldal i fjor sommer, ikke brukte bilbelte. Kommisjonen skriver også at veien var innsnevret uten at det var varslet for trafikantene. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smal vei kan ha medvirket til bussulykken i Valldal i fjor sommer. Bilbeltebruk kunne dessuten ha begrenset skadeomfanget, ifølge havarikommisjonen.

30. juli i 2016 kolliderte en ukrainsk buss med en personbil på Trollstigveien nær Valldal i Møre og Romsdal. Bussen kjørte av veien og veltet i sammenstøtet. En person omkom og to ble alvorlig skadet i ulykken. Bussen hadde 38 passasjerer, to førere og en guide ombord.

Statens havarikommisjon for transport (SHT) har rekonstruert ulykken og kommet fram til at passasjeren som døde og en av de alvorlig skadde ikke brukte bilbelte da ulykken skjedde. Kommisjonen mener at bruk av bilbelte kunne ha begrenset det alvorlige skadeomfanget.

Les også: Havarikommisjonen: Sprekk i tannhjul utløste Turøy-ulykken

Veibredde

Undersøkelsen har også vist at den tilgjengelige veibredden, som i utgangspunktet var marginal, ble ytterligere redusert over en 200 meters strekning. Den faktiske veibredden på kollisjonsstedet var 4,75 meter etter å ha blitt snevret inn fra 5,4 meter ca. 40 meter fra treffpunktet i retningen bussen kom fra. Dette var ikke varslet for trafikantene, og SHT mener at dette bidro til at sammenstøtet inntraff, heter det i rapporten.

Les også: Flyskole får kritikk etter dramatisk styrt

Frifunnet for uaktsomt drap

Den ukrainske sjåføren ble i oktober i fjor frifunnet for uaktsomt drap, men dømt for å ha kjørt uforsiktig i Sunnmøre tingrett. Mannen ble dømt til fengsel i 30 dager for brudd på veitrafikkloven.

Han mistet også føreretten i Norge i ett år fra 30. juli 2016.

Populært