Meny

Økning i saker om seksuallovbrudd i Forsvaret

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall saker som gjelder seksuallovbrudd i Forsvaret har økt fra 8 til 32 på fem år. – En kraftig varsellampe, sier lederen i Norges Offisersforbund.

Aldri før har militærpolitiet i Forsvaret blitt varslet om så mange seksuallovbrudd begått av personer i militær tjeneste som i 2016, ifølge Bergens Tidende.

– Dette er en kraftig varsellampe, og svært negativt for Forsvaret sitt omdømme, sier Torbjørn Bongo som leder Offsierforbundet.

I 2011 ble det registrert 8 seksuallovbrudd i Forsvaret og i 2015 hadde tallet økt til 25. Det kommer fram i militærpolitiets årsrapport for 2016 utarbeidet av Forsvarets militærpolitiavdeling.

Terje Raknerud, sjef for militærpolitiets etter­forskningsavdeling, sier de fleste lovbruddene er seksuell handling uten samtykke og seksuelt krenkende atferd.

Trond Kotte, assisterende ­personalsjef i Forsvaret, sier resultatet var uventet.

–Jeg ble overrasket. At norsk lov blir brutt av folk i Forsvaret, er fullstendig uakseptabelt. Når det gjelder seksuell trakassering har Forsvaret nulltoleranse, sier Kotte.

I rapporten nevnes flere mulige grunner til de høye tallene, blant annet bedre rapportering, større vilje til å melde fra og høyere kvinneandel i Forsvaret.

Les også:

Forsvarssjefen: Tilstanden i Forsvaret er svak

Populært