Meny

Studie: Varmere Arktis bremser nordamerikanske avlinger

Kongsfjorden nær forskningsbasen på Ny Ålesund. Arkivfoto fra 2015: / AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uvanlig høye temperaturer i Arktis har ført til kaldere vinter og vår lenger sør – noe som har gitt dårligere avlinger i sentrale deler av Canada og USA.

Arktis

«Hav- og landområdene omkring Nordpolen. Det finnes ingen naturlig, generelt vedtatt grense av Arktis mot sør». Kilde: SNL.

Det viser en studie som er publisert i tidsskriftet Nature Geoscience.

– Vår studie viser for første gang en tilsynelatende forbindelse mellom arktiske temperaturvariasjoner og jordbruksproduktivitet på middels breddegrad, skriver forskerne bak studien.

Is flyter nær Svalbard. Illustrasjonsfoto fra 2009: Dirk Notz via AP.

Studien bekrefter nyere forskning som viser at uvanlig varme i Arktis de siste tretti årene kan føre til hardere vintre i nordlige deler av Nord-Amerika og Europa og mindre nedbør i sørlige områder av USA.

Arktis er svært hardt rammet av den globale oppvarmingen, og oppvarmingen her har vært over dobbelt så kraftig som gjennomsnittet for hele kloden.

Les også: Massiv utlysning av nye blokker i Barentshavet

Sjøis smelter

Britiske prins Charles står på et kart over Arktis ved et besøk hos inuitter i Canada i slutten av juni. Scanpix/Adrian Wyld/The Canadian Press via AP.

Når temperaturen stiger i Arktis, blir det mindre sjøis om høsten, og dette påvirker den atmosfæriske sirkulasjonen slik at mer kaldluft strømmer fra nord om vinteren. Når dette fortsetter inn mot våren, vil planter – inkludert avlinger – være sårbare for skader og hemmet vekst.

Hardere vintervær reduserer også plantenes kapasitet til å oppta CO2, påpeker forskerne. I løpet av 30 år har varme arktiske perioder hindret planter i å absorbere rundt 370 millioner tonn CO2, noe som er samme mengde som Frankrike eller Australia slipper ut per år, ifølge forskernes beregninger.

Les også: Flytter iskanten mot nord igjen

– Kald vår er vanskelig å bøte på

Forskerteamet, under ledelse av Jin-Soo Kim, har analysert sjøtemperaturer målt i Beringhavet mellom Sibir og Alaska.

I år med høyere arktiske temperaturer var det større sannsynlighet for uvanlige luftstrømmer over Alaska. Disse førte til vesentlig nedkjøling av det meste av Nord-Amerika, samt tørrere vær i sør.

Planter i tempererte soner fikk 14 prosent lavere kapasitet til å oppta CO2 i disse periodene, ifølge studien. Avlinger i Nord-Amerika ble redusert med 1–4 prosent.

– Vanning kan brukes i regioner som rammes av tørrere vær, men en kald vår kan bli vanskeligere å håndtere og kan føre til store tap, sier klimaforskeren Ana Bastos, som jobber ved et forskningsinstitutt utenfor Paris.

Flere tidligere studier har vist at oppvarmingen i Arktis påvirker jetstrømmen, et vindsystem høyt oppe i atomsfæren. Dette kan i sin tur føre til unormalt vær lenger sør.

Les også: Dansk jakt på atombase som sank i isen

Populært