Stemmer:

Er den tradisjonelle politimannen den beste til å avdekke og bekjempe dagens kriminalitet?

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det er et mangfold i kampen mot vår tids kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Erik Werge Bøyesen
Politioverbetjent, Politihøgskolen Stavern

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Da jeg var liten gikk det en krimserie på TV som het «Ironside». Hovedpersonen var politietterforsker i San Fransiscos gater, og løste det meste. Bare tull og tøys selvfølgelig, for han satt jo i rullestol. Samtidig gikk det en annen amerikansk krimserie på TV: «Cannon». Frank Cannon var tidligere politimann, som nå var privat etterforsker. Bare tull og tøys det også selvfølgelig, for Cannon var ganske så overvektig.

Nei, slik er det heldigvis ikke i det riktige liv, i alle fall ikke i Norge. For å bli politi her må man gjennomgå og bestå ganske så høye krav. Personlige tester, gode karakterer fra videregående, språktester, logisk tenkning, sårbarhet, egnethet, skikkethet, og selvfølgelig fysiske tester.

Ja, for å kunne bli en god politimann, som per nå fortsatt er begrepet for politifolk av begge kjønn, må man også kunne svømme, både over og under vann. På den måten plukker vi ut de aller beste kandidatene til å fullføre en treårig politihøgskole.

Disse vil senere kunne tre inn i politirollen, og med sin kompetanse kunne ordne opp i og løse alle de sakene som møter dem. De er generalister!

Hmm, når jeg tenker meg om, så er det jo dette som er tull og tøys. Disse tankene om en politimanns kvalifikasjoner henger igjen fra tidenes morgen, hvor politimannen var satt til å holde ro og orden i gatene. Dette var også gjeldene, og helt greit, da jeg gikk på Politiskolen på 80-tallet, og muligens også riktig på 90-tallet.

Men i dag, i 2017, med de endringene samfunnet har tatt, er slike tanker utdatert.

Det vil si, ikke helt. Vi trenger helt klart unge menn og kvinner i politiet som fyller gjeldene krav. Det er et absolutt godt utgangspunkt for svært mange politioppgaver – men ikke alle.

Vi trenger altså noe mer. Politiet trenger mangfold.

En annen type kompetanse

En politimann fra England holdt et foredrag her i Norge for en stund tilbake. Han fortalte at de der borte hadde vært svært så fornøyde, for kriminalstatistikken var på vei ned. Hurra, tid for å feire og slå seg på brystet. Det ble ikke en lang feiring, og heller ikke så mange slag på brystet før de oppdaget virkeligheten. Kriminaliteten hadde ikke gått ned, den hadde bare endret fasong. Den var skjult, vanskelig tilgjengelig for politiet – den befant seg i Cyberspace.

Ifølge eksperter som uttaler seg til media, er kriminaliteten på nettet økende, og politiet henger etter. Vi snakker her om kjøp og salg av narkotika, doping, vinningskriminalitet, menneskehandel, seksuelle overgrep, barnemishandling, radikalisering, terror.

Systemene som blir brukt er svært så kompliserte og vanskelige å oppdage. For å gjøre det, trenger politiet hoder som tenker annerledes, og som har gjort det lenge – helt siden barneårene. Vil det si unge menn og kvinner som liker å klatre i fjell, er glad i friluftsliv, trene, gjøre lekser og som kan svømme både over og under vann?

Nei, absolutt ikke. Sorry, men den kompetansen holder ikke.

Jeg tenker på all den andre og ubrukte kompetansen som er der ute, men som ikke har sjans til å komme inn på Politihøgskolen grunnet det forsteinete regelverket og tankesettet vi har. Jeg tenker på de som kanskje hater å løpe, men som i oppveksten elsket å sitte i godstolen med cola og potetgull og «game» – hele natta – år etter år. De som muligens ikke kan flekse med en sommerbrun biceps på stranda, men som har sterke fingre etter år med tasting og et hode som tenker metoder og strategier på en måte som gir dem et fortrinn inn i den digitaliserte virkelighet.

Jeg tenker på «Ironside», som i dag ikke behøver å engang se på søknadspapirene til Politihøgskolen, men som likevel har så mye kompetanse vi trenger. Jeg tenker ikke på de som bruker datamaskinen som et verktøy, men som er datamaskinen. De som tenker nytt og annerledes.

Samtidig tenker jeg også på de som ikke har –sen i etternavnet sitt, eller er oppkalt etter en gård. De som har med seg en kultur og en identitet som er noe annet enn det urnorske, men hvor politiyrket er fjernere enn en drøm. Disse menneskene trenger vi. Disse menneskene trenger politiet.

Spesialisering på PHS - endringer må til

For å løse et mangfoldig problem, trenger vi mangfold. En slik reel åpning er det ikke i dag i politiet. Åpningen, eller sprekken, er kun for de få – de utvalgte – de som kan svømme, over og under vann.

Joda, vi kan leie inn kompetanse, eller ansette fagfolk fra andre yrker, slik som både PST og Kripos gjør. Men jeg vil noe mer. Jeg vil ha politifolk som er og tenker annerledes. Jeg vil rive ned skilleveggene. Jeg vil at disse menneskene også skal få utdanne seg på Politihøgskolen, bli politi og være en del av korpset. Kjenne enhetsfølelsen. Enhetsbegrepet, som fremkommer i ett av våre 10 grunnprinsipper, må utvide sin betydning. Vi må fremelske kunsten i å kunne tenke individuelt sammen.

Hvis vi mener alvor, og vil møte den kommende og økende kriminaliteten, må det gjøres store endringer i både hvordan vi tenker og i våre systemer. Politihøgskolen må endres. Det er det første vi bør ta tak i.

Hvordan denne endringen i detalj må være, krever mye grundig tenkning av oss alle. Publikum, fagfolk og politikere må på banen. Jeg vil mene tiden nå er inne for å slippe inn spesialistutdanningen i Politihøgskolens bachelorprogram, som nå er en generalistutdanning. Med endrede opptakskrav kan vi få inn de menneskene som politiet, og samfunnet, har bruk for, og som har en god mulighet til å kjempe imot vårt tids kriminalitet.

Jeg ser for meg en Politihøgskole hvor alle studentene det første semesteret får lik utdanning, før de deler seg opp etter linjevalg. Den største linja bør fortsatt være en utdannelse av det vi i dag betegner som generalist – i morgen; spesialist i «første enhet på åstedet», eller; «spesialist i å være generalist». Disse spesialistene har politiet fortsatt god bruk for. De andre linjene er for spesialistene innenfor både etterforskning, analyse, profilering, digital kriminalitet, og så videre.

Vil vi møte utfordringer? Selvfølgelig, vi må jo endre oss. Den største utfordringen blir kanskje å forhindre at vi får et A- og et B-politi. Da må vi tenke nytt og inkluderende. For det er vel fortsatt slik at den operative politimannen som er god på å håndtere skarpe situasjoner, og som kan svømme over og under vann, har en høy status i politiet. Det må han eller hun gjerne fortsatt ha for meg, for vi trenger deg. Men, vi trenger også noe mer. Vi trenger en annen type politifolk. På den måten kan vi lære av hverandre og vokse oss sterke.

Hvis du har ett eple og jeg har ett eple og vi bytter, har vi begge fortsatt ett eple. Men hvis du har en idé og jeg har en idé og vi bytter, vil vi begge ha to ideer (George Bernhard Shaw).

Tiden er inne for å åpne opp for nye ideer; Eller, tiden er inne for å åpne opp.

Innlegget er først publisert på Politiforum.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:56 Vogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark01:49 Trump anklager riksrettsvitner for løgn00:49 Kvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44 Ny Boeing-topp trekker seg00:28 Nye store protester i Colombia23:28 VG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13 Michelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28 Kvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen
Siste nytt
01:56NorgeVogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark01:49VerdenTrump anklager riksrettsvitner for løgn00:49NorgeKvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44VerdenNy Boeing-topp trekker seg00:28VerdenNye store protester i Colombia23:28PolitikkVG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13NorgeMichelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28NorgeKvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus