PST vil ikke tallfeste ekstreme islamister

PST-sjef Benedicte Bjørnland.
PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

PST vil ikke svare på hvor mange ekstreme islamister de antar det finnes i Norge. Slike spørsmål besvares i Sverige, Finland og Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De enkeltpersonene vi følger med på, vil ha varierende grad av kapasitet og intensjon, og dermed vurderes som å ha ulik bekymring knyttet til seg. Vår vurdering er at en slik kvantifisering av ekstreme islamister ikke nødvendigvis vil gi offentligheten et korrekt trusselbilde om hvilke utfordringer vi står overfor, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Dagens Næringsliv.

PST utelukker imidlertid ikke at slik informasjon vil bli framlagt senere.

– Hva vi publiserer av tall og annen informasjon om vårt arbeid, vurderes fortløpende, og foreløpig har vi ikke sett det som hensiktsmessig å gå ut med et samlet tall på ekstreme islamister i Norge, sier Bernsen.

DN viser til at sjefen for det svenske sikkerhetspolitiet Säpo for to uker siden sa at det finnes «tusenvis av voldelige islamister i Sverige». Avisen skriver videre at det finske sikkerhetspolitiet noen dager tidligere oppga at 350 navn står på en liste over personer som kan utgjøre en terrorfare. I slutten av mai publiserte den britiske avisen The Times tall fra etterretningstjenesten MI5 som anslår at det finnes 23.000 jihadister i Storbritannia, hvorav 3.000 anses å utgjøre en trussel.

Aktuelt:

PST har gjort våpenbeslag etter mulige terrortrusler

Ny rapport: Forstatt sannsynlig med terrorangrep mot Norge

PST tapte slaget om «spionbro»: Må ha hjelp fra Kongen