PST: Forstatt sannsynlig med terrorangrep mot Norge

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener fortsatt at det er sannsynlig at det kan bli forsøkt gjennomført terrorangrep mot Norge.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener fortsatt at det er sannsynlig at det kan bli forsøkt gjennomført terrorangrep mot Norge. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

PST har siden begynnelsen av april vurdert det som sannsynlig at det kan bli forsøkt gjennomført terrorangrep mot Norge. Det mener de fortsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– ISILs tilbakeslag i Syria og Irak har på ingen måte svekket organisasjonens intensjon om å gjennomføre terrorangrep i Vesten. ISIL og al-Qaida fortsetter å oppfordre sine tilhengere i Vesten til å gjennomføre angrep mot land de bor i, skriver Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i en pressemelding tirsdag.

Ekstrem islamisme

Også i Norge er det ekstreme islamister, i og utenfor organiserte miljøer, som sympatiserer med ISIL eller al-Qaida, og som ser på Norge som en del av sitt fiendebilde, fremholder PST.

I sin vurdering skriver PST at de i løpet av det siste halve året har sett flere eksempler på radikalisering utenfor kjente nettverk og miljøer. De nye tilfellene er rapportert fra områder utfor de store byene og i miljøer PST mangler kunnskap om.

Samtidig påpekes det at de organiserte miljøene er nedadgående og framstår som svekket som følge av blant annet rettsprosesser og dødsfall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme trusselbilde siden april

Sikkerhetstjenestens vurdering av trusselbildet gjøres ved bruk av ti sannsynlighetsord som spenner seg fra «Meget sannsynlig» til «Svært liten grunn til å forvente». Nivået trusselbildet nå vurderes til, «sannsynlig», ligger to nivåer under «Meget sannsynlig».

I april ble vurderingen av trusselbildet hevet to nivåer fra «mulig» til «sannsynlig». Oppjusteringen skjedde dagen etter at en 17 år gammel gutt med russisk statsborgerskap ble pågrepet med en sprengladning på Grønland i Oslo.

PST har siktet ham for overtredelse av straffelovens paragraf 142, tredje ledd, som omfatter ulovlig befatning med eksplosivt materiale. Paragrafen ligger under kapittelet som omhandler terrorhandlinger og terrorrelaterte handlinger i straffeloven. Gjenstanden besto av lightergass og splinter, ifølge PST.

Aktuelt:

53 prosent tror Norge vil rammes av terror

PST tapte slaget om «spionbro»: Må ha hjelp fra Kongen

PTS vurdering av trusselbildet:

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bruker ti sannsynlighetsord i vurderingen av politisk motivert vold og trusler mot myndighetspersoner.

* Meget sannsynlig

* Det er meget god grunn til å forvente

* Sannsynlig

* Det er grunn til å forvente

* Mulig

* Det er like sannsynlig som usannsynlig

* Lite sannsynlig

* Det er liten grunn til å forvente

* Svært lite sannsynlig

* Det er svært liten grunn til å forvente

* Sannsynlighetsordene er utarbeidet av politiet, PST og Forsvaret.

* Vurderingen av trusselbildet som sannsynlig har stått siden 9. april i år. Før det lå vurderingen på «mulig».

* Bakteppet for oppjusteringen av trusselbildet i april var at det ble funnet en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo. En 17 år gammel russisk statsborger er siktet for ulovlig befatning med eksplosivt materiale. Paragrafen ligger under kapittelet som omhandler terrorhandlinger og terrorrelaterte handlinger i straffeloven.