Regntøy- og jakkevær i vente til sankthans

Det er ventet ruskevær i store deler av landet sankthanshelgen. I flere kystområder kan det komme mye vind, så meteorologen fraråder bruk av paraply.
Det er ventet ruskevær i store deler av landet sankthanshelgen. I flere kystområder kan det komme mye vind, så meteorologen fraråder bruk av paraply. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Værmessig blir det ingen sommerfest på sankthansaften. Meteorologen anbefaler regntøy i sør og jakke i nord. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jevnt over er det mye ustabilt vær i vente de neste dagene, spesielt i Sør-Norge. Nordover kan det bli noe finere, men lave temperaturer og vind gjør at man trolig kan la shortsen ligge pent i skapet.

–Er du i sør kan det være greit å ha på regntøy hvis du skal ut og tenne bål. Det kan blåse litt langs kysten, så paraply er nok ikke så praktisk, sier statsmeteorolog Marianne Foss til NTB.

Hun betegner sankthansværet nordover som "jakkevær", kanskje med unntak av deler av Nordland.

–Er du for eksempel i Bodø kan det bli ganske bra. Her blir det ikke mye vind og antakelig rundt 15 grader. Men 15 grader kan jo være kjølig nok, så du bør kanskje ha jakke, sier hun.

Sjekk hvordan været blir der du er

– La båten ligge

Sankthansværet ser i stor grad ut til å fortsette utover helgen og i neste uke.

–Nedbøren fortsetter på Vestlandet, og det ser ikke veldig stabilt ut verken i sør eller nord i neste uke. Nordover blir det mindre nedbør, men også her kan det dryppe litt, sier Foss.

Både fredag og lørdag blir det uvanlig mye vind både på Østlandet, i Telemark og i Agder.

–Søndag kan det blåse opp mot stiv kuling i disse områdene, så dette er ingen helg for båtfolket. Småbåtfolket østafjells kan nok la båten ligge ved kai hele helgen, noe som i stor grad også gjelder Vestlandet, sier meteorologen.

Nokså kjølig

Temperaturene for helgen er heller ikke mye å skryte av. På selve sankthansaften vil den trolig ligge på mellom 13 og 16 grader i Sør-Norge.

–Det blir ruskevær, med litt vind og nedbør i sør, sier meteorologen.

Vestlandet får kanskje det verste sankthansværet. Her kan det falle opp mot 10 millimeter på 12 timer.

På Østlandet, i Telemark og i Agder kan det bli lange perioder med opphold, men også her er det ventet regn.

I Troms og Finnmark kan det blåse opp mot liten kuling, men det er stort sett ventet opphold. Temperaturene kan ligge på under ti grader i Finnmark.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden