Politiet i Finnmark ber om svar fra russiske myndigheter

Politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt har bedt russerne svare på hvorfor de sendte seks asylsøkere over grensen til Norge tirsdag. Her er hun avbildet sammen med tidligere justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt har bedt russerne svare på hvorfor de sendte seks asylsøkere over grensen til Norge tirsdag. Her er hun avbildet sammen med tidligere justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark ber russiske myndigheter avklare hvorfor seks asylsøkere slapp over grensen på Storskog tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er første gang noen har krysset grensen til Norge fra Russland og søkt asyl i Norge siden 30. november 2015.

De seks som kom tirsdag ettermiddag, er fra Armenia og tok seg til grensen med bil ved 13.30-tiden. Det er snakk om seks personer i alderen 4 til 58 år. Ingen av de seks hadde visum til Schengen-området.

Politiet i Finnmark forsøker nå å finne ut om dette er en ny praksis fra russisk side.

– Det holder vi på å finne ut av nå. Vi har bedt om svar på hvorfor de ble sluppet gjennom, sier politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt til NTB.

Hun vet ikke hvor lang tid det vil ta før russerne svarer.

– Jeg har sendt en skriftlig forespørsel til min russiske motpart, og den skulle leveres nå i formiddag, sier politimesteren.

Det er uklart om grensepasseringen tirsdag er i tråd med avtalene Norge har inngått med russiske myndigheter.

Aktuelt: Full asylstrid på borgerlig side: – Vi kan ikke akseptere en slik politikk

Hætta opplyser at personell fra Politiets utlendingsenhet tok kveldsflyet til Kirkenes tirsdag for å ta seg av registreringen av asylsøkerne.

– Saken vil bli hurtigbehandlet etter instruksen som Justisdepartementet ga under asylkrisen i 2015, sier hun.

I fjor kom det ingen asylsøkere fra Armenia til Norge, men i 2015 behandlet Utlendingsdirektoratet (UDI) 16 søknader. Alle fikk avslag.

Rundt 5.500 migranter kom til Norge via Russland i 2015. De fleste på sykkel. Asylstrømmen stanset da Norge og Russland ble enige om å endre formuleringer i dokumenter som asylantene fikk av norske myndigheter.

Aktuelt:

Regjeringen foreslår å gjøre asylinnstramminger permanente

Skarp kritikk av regjeringens asylpolitikk

Slår alarm om forholdene i norske mottak: – Kan gjøre hva jeg vil

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy