F-35-jagerfly klare til å fly igjen

Alle F-35-jagerfly ved Luke Air Force Base i Arizona i USA ble midlertidig satt på bakken 9. juni. Norge har fem fly ved basen. Foto: Lockheed Martin / NTB scanpix
Alle F-35-jagerfly ved Luke Air Force Base i Arizona i USA ble midlertidig satt på bakken 9. juni. Norge har fem fly ved basen. Foto: Lockheed Martin / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere F-35-jagerfly ved en flybase i Arizona ble satt på bakken etter at fem piloter rapporterte om symptomer på oksygenmangel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag er de klare til å fly igjen. Norge har fem fly på Luke Air Force Base i Arizona der norske F-35-piloter utdannes og trenes opp.

Etterforskere har ikke klart å finne årsaken til at pilotene opplevde symptomer på oksygenmangel, men de har likevel klart å utelukke de mest bekymringsverdige årsakene.

De vil fortsette etterforskningen, og tar en rekke forholdsregler når jagerflyene flyr igjen onsdag, opplyser en talsperson for basen. Man vil blant annet øke minimumsnivået for flyets reserveoksygensystem.

Flyene har stått på bakken siden 9. juni.

Norge skal anskaffe inntil 52 jagerfly av typen F-35. Fem av dem er så langt levert, og i november i år kommer de tre første flyene til Norge. Så langt har Stortinget gitt fullmakt til å bestille 40 fly. Om dagens plan holdes, blir de siste F-35-flyene levert i 2024.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden