Norges ambassadør i Indonesia kalt hjem av UD

Norges ambassadør i Indonesia Stig Traavik (i midten) ble hjemkalt og fratatt tittelen av Utenriksdepartementet i fjor. Bakgrunnen var påstander om kritikkverdige forhold. Her er han fotografert da statsminister Erna Solberg besøkte landet i 2015.
Norges ambassadør i Indonesia Stig Traavik (i midten) ble hjemkalt og fratatt tittelen av Utenriksdepartementet i fjor. Bakgrunnen var påstander om kritikkverdige forhold. Her er han fotografert da statsminister Erna Solberg besøkte landet i 2015. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Norges ambassadør i Indonesia Stig Traavik ble hjemkalt og fratatt tittelen av Utenriksdepartementet i fjor. Bakgrunnen var påstander om kritikkverdige forhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Traavik samtykket i hjemkallelsen som trådte i kraft 6. desember i fjor, skriver VG i et større rigg i mandagsavisen.

– En slik hjemkalling er en streng reaksjon og i tråd med UDs syn på alvoret i saken, skriver Utenriksdepartementets kommunikasjonsdirektør Frode O. Andersen i en epost til avisen.

Traavik skal ha innledet et forhold til to indonesiske forretningskvinner samt en kulturarbeider, som også etter dette skal ha mottatt bistandsstøtte fra Norge til organisasjonen sin.

– Her er det røde flagg som gir grunn til å stille spørsmål om interessekonflikt, sier NHH-professor Tina Søreide til VG. Hun har korrupsjon som spesialkompetanse.

Kvinnen avviser at hun har hatt økonomisk vinning av forholdet til Traavik, noe den hjemkalte ambassadøren også framholder selv.

"Jeg har gjort feil. Det er jeg lei meg for og det har jeg tatt ansvar for. Men VGs framstilling av saken er gal. Ingen offentlige midler er misbrukt, og ingen har blitt gitt urettferdige fordeler", skriver Traavik i en uttalelse til VG. Han mener VGs sak i hovedsak bygger på opplysninger fra "personer med hevnmotiver".

Traavik ble i februar i år tildelt en stilling som seniorrådgiver i UD, er fortsatt sikkerhetsklarert og har fått beholde ambassadørlønna. Da statsminister Erna Solberg (H) reiste til Kina i april, var Traavik én av tolv fra UD som, utenom den politiske ledelsen, ble valgt ut til å være med.

Les også:

UD: Ta med pass også til Norden og Schengen i sommer

UD: – Forvaltning av bistandspenger har «gjennomgående svakheter"

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden