Tror folkekirken kan bli brukt mer politisk

TRONDHEIM: Prest med messehakel i Ila kirke. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TRONDHEIM: Prest med messehakel i Ila kirke. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Førsteamanuensis Lars Laird Iversen ved Det teologiske menighetsfakultet i Oslo tror det vil bli en kamp om definisjonen av folkekirken i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han sier dette til Vårt Land etter at det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna har uttalt at det ønsker å ta over ved nabolandets kirkevalg som holdes i september. Ifølge avisa er det kirkelige demokratiet i Sverige mer politisert enn i Norge.

– Til nå har ideen om folkekirken vært åpen og liberal, men jeg ser et økende potensial for at den kobles opp mot nasjonal identitet. Folkekirkebegrepet kan bli mer populært på den nasjonalpopulistiske høyresiden, noe vi allerede ser tendenser til, sier Iversen.

Les også: Kirkesogn nekter homofil vigsling – statsråd reagerer

Han tror en nasjonalt orientert folkekirke vil kunne appellere til mange av dem som er medlemmer av kirken, men ikke aktive kirkegjengere.

– For noen tiår siden var flere i denne gruppen mer liberale enn de aktive kirke­gjengerne, og kunne føle seg fordømt av konservative troende. Nå er denne teologiske frykten tonet ned, og de såkalt «kulturkristne» er ofte mer konservative enn sentrale kirkelige aktører i enkelte politiske spørsmål, mener Iversen og viser til temaer som klima og innvandring.

Les også:

Færre blir døpt og konfirmert

Kantor: Kirken bør drive begravelsesbyrå


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden