100 år siden Kristian Birkelands død

Her pågår forsøkene med å fremstille nitrogengjødsel fra luft med elektrisitet, etter en metode utviklet av Kristian Birkeland og Samuel (Sam) Eyde. Bildet er trolig fra 1903 og viser Kristian Birkeland (t.v.) og Eivind Bødtker Næss i et forsøkslaboratorium.
Her pågår forsøkene med å fremstille nitrogengjødsel fra luft med elektrisitet, etter en metode utviklet av Kristian Birkeland og Samuel (Sam) Eyde. Bildet er trolig fra 1903 og viser Kristian Birkeland (t.v.) og Eivind Bødtker Næss i et forsøkslaboratorium. Foto: Scanpix / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristian Birkeland var en av Norges største forskere, og 15. juni er det 100 år siden han døde. Birkeland skal minnes med både seminarer og en egen utstilling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fysikeren Kristian Birkeland er kanskje først og fremst kjent som en av grunnleggerne av Norsk Hydro, som han etablerte i 1905 sammen med Sam Eyde. Og ikke minst fordi han pryder den gamle 200-kroneseddelen som snart skal ut av sirkulasjon.

Sammen med ingeniøren Eyde utviklet han en prosess for å framstille nitrogendioksid til bruk i gjødsel, den såkalte Birkeland-Eyde-prosessen, og la dermed grunnlaget for et norsk industrieventyr.

Elektrisk kanon

Inspirasjonen til denne prosessen fikk han under sitt arbeid med en elektromagnetisk kanon som skulle revolusjonere krigsindustrien. Kanonen kortsluttet imidlertid under den første offentlige demonstrasjonen i 1903, men den enorme elektriske utladningen i forsøket satte Birkeland på sporet av Birkeland-Eyde-prosessen.

Torsdag skal det i det samme rommet som den berømte kanondemonstrasjonen ble utført, arrangeres et seminar om romvær – i Gamle festsal i universitetsbygningen i Karl Johans gate.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Kristian Birkeland. Foto: Scanpix / NTB scanpix
Kristian Birkeland. Foto: Scanpix / NTB scanpix

Birkeland studerte spesielt elektrisitet og magnetisme og utførte et banebrytende arbeid i forståelsen av nordlys. I årene 1902 og 1903 ledet han en ekspedisjon, den såkalte Aurora Borealis-ekspedisjonen, til Svalbard for å studere nordlys og værfenomener.

Allsidig

Birkeland var en aktiv og allsidig forsker som publiserte rundt 70 vitenskapelige avhandlinger (de fleste på fransk), tre monografier, og tok hele 59 patenter. Han døde på et hotellrom i Tokyo 15. juni 1917, angivelig etter å ha tatt for mye sovemedisin. Han er begravd på Vestre Gravlund i Oslo.

Jubileet feires over flere dager, og onsdag åpnet statsminister Erna Solberg (H) en innovasjonskonferanse i regi av Yara, Universitetet i Oslo (UiO), Teknisk Museum, Norsk Romsenter og Det Norske Vitenskapsakademi i Universitets Aula i Oslo.

På Universitetsplassen er det også åpnet en egen utstilling i forbindelse med jubileet.

Kristian Birkeland:

* Født 13. desember 1867 i Christiania. Død 15. juni 1917 i Tokyo.

* Norsk fysiker som særlig er kjent for sine studier av nordlyset og for sitt samarbeid med Sam Eyde om Birkeland – Eydes metode for å utvinne nitrogen av luft. Samarbeidet ledet til grunnleggelsen av Norsk Hydro.

* Studerte i Paris, Genève, Bonn og Leipzig. Han ble valgt inn i Vitenskapsakademiet bare 29 år gammel, før han ble utnevnt til professor i fysikk ved Universitetet i Oslo i 1898.

* Birkeland var en aktiv og allsidig forsker med rundt 70 vitenskapelige avhandlinger – de fleste på fransk, tre monografier og 59 patenter.

* Han ble nominert til nobelprisen sju ganger – både i fysikk og i kjemi – tre ganger sammen Sam Eyde.

* Fra 1914 var han bosatt i Egypt. Han døde i 1917 under en hjemreise som var lagt om Øst-Asia fordi første verdenskrig raste.

* Avbildet på 200-kroneseddelen fra 1994 til 2017.