Meny

Kjersti og barna hennes havnet midt i kraftig fonnvind

Her filmer Kjersti Baksaas-Aasen snøskredet og fonnvinden som kommer rett mot dem.
Her filmer Kjersti Baksaas-Aasen snøskredet og fonnvinden som kommer rett mot dem.
Da snøraset gikk fra fjellet, trodde Kjersti Baksaas-Aasen at hun og barna var utenfor fare. Så kom våt snø, kvister og stein rasende rett mot dem.

Kjersti Baksaas-Aasen var ute og gikk tur med barna Kristian (3) og Martin (5) i Erdalen i Oppstryn i Sogn og Fjordane den første helgen i juni, da de tre fikk seg en svært ubehagelig opplevelse.

Et snøras gikk fra et fjell et lite stykke unna der de gikk, og Baksaas-Aasen tok frem mobilen og begynte å filme. Så innså hun at raset kom rett mot dem.

– Det begynte å bråke litt, men så ble det bare mer og mer. Da jeg så hvor mye snø som kom, tenkte jeg det kanskje ville komme pittelitt snø til oss. Jeg hadde på ingen måte forutsett hvor mye som skulle komme, sier hun til Bergens Tidene.

Beskyttet guttene

Baksaas-Aasen sluttet å filme og sa til guttene: «Sitt ned». 

– Det første jeg tenkte var; jeg må beskytte guttene mine. Jeg satt meg med ryggen til fonnvinden, så den skulle treffe meg først. Så tok jeg guttene inn under meg. Treåringen skrek og hylte, sier hun til BT.

Våt snø, kvister og stein føk rundt dem der de satt. Det hele skal ha vart i 10-20 sekunder.

Les også: Italienske turister hadde englevakt i snøskred

Fra vår til vinter på et blunk

Den vårlige fjellstien ble forandret til vinterland på sekunder. Martin (5) og Kristian (3) fikk seg en støkk. Foto: Privat
Den vårlige fjellstien ble forandret til vinterland på sekunder. Martin (5) og Kristian (3) fikk seg en støkk. Foto: Privat

Som bildet viser, ble den grønne vårstien forandret til vinter på kort tid. Familien Baksaas-Aasen ble dekket av flere centimeter snø, og er overrasket over hvor langt snøraset nådde.

Fonnvind, eller skredgufs, er en kraftig vind som gjerne oppstår etter løssnøskred med stor fallhøyde.

Skred med en hastighet på 20 meter per sekund eller mer vil kunne skape fonnvind som kan rive med seg trær, stolper og steiner, og som kan gjøre skade på vinduer og bygninger, ifølge Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).

Vinden kan gjøre store materielle skader, men kan også ramme mennesker. Kjersti Baksaas-Aasen er glad for at deres møte med fonnvind endte godt.

Se også:

Plutselig raser fjellsiden ned i Geirangerfjorden

Filmet fra rommet da snøskredet kom susende

Bilistene var sekunder fra å bli tatt av stort snøskred

Populært