Oslo-politiet slår alarm om voldelige ungdomsgjenger

Politiet er bekymret for en økning i alvorlig kriminalitet hos ungdom under 15 år. Her fra Furuset i mai da politiet rykket ut etter melding om slagsmål.
Politiet er bekymret for en økning i alvorlig kriminalitet hos ungdom under 15 år. Her fra Furuset i mai da politiet rykket ut etter melding om slagsmål. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senest lørdag ble en 15 år gammel gutt utsatt for uprovoserte spark og slag av opptil 20 andre gutter på Huk i Oslo. – Det er veldig mange alvorlige saker i ungdomsmiljøet nå, bekrefter politiet som etterforsker 20 saker bare etter jul. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har mange alvorlige saker liggende, hvor ulike ungdomsgrupperinger har opptrådt truende og utøvd vold, sier etterforskningsleder Anne Kristin Stakston Langvik ved Grønland politistasjon til ABC Nyheter.

Lørdag kveld slo opptil 20 gutter til på Huk på Bygdøy i Oslo. En 15 år gammel gutt ble utsatt for uprovosert vold, og slått og sparket til blods.

Gutten skal ha blitt brutalt overfalt, mens gjengen skal ha ropt «heia østkanten».

– De ropte at de var fra østkanten, og at de var stolte over at østkanten hadde kommet til «vår» del av byen.

Det forteller to 15 år gamle jenter som havnet midt oppe i angrepet.

– Det så ut som kjeven hans brakk

De to 15-åringene sier de var på vei til toalettet da de fikk øye på gutten som forsøkte å løpe fra ungdomsgjengen.

Ifølge jentene skal gutten ha blitt kastet i bakken og slått og sparket.

HUK: Hendelsen lørdag fant sted på Huk. Her et bilde fra en tidligere anledning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
HUK: Hendelsen lørdag fant sted på Huk. Her et bilde fra en tidligere anledning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Det så ut som kjeven hans brakk, sier de to som forteller at de forsøkte å stoppe ungdomsgjengen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var ingen som grep inn, vi gikk inn og forsøkte å få de til å slutte. Etterhvert kom det tre gutter, og vi fikk tatt med oss gutten inn på toalettet hvor han holdt på å besvime.

15-åringene trodde først det hele var et oppgjør, men ungdomsgjengen skal ha fortalt at de sparket og slo fordi gutten «trodde han var deilig».

– Gutten lurte på hvorfor de tok han, og sa han ikke kjente til guttene fra før, sier jentene som i etterkant av hendelsen begynte å gråte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De er rystet over hendelsen, og sier de har hørt om flere liknende hendelser tidligere.

Politiet: – Mye uprovosert vold

– Det er mye uprovosert vold, dessverre. Grupperingene finner en «feil» ved ungdommene, og truer de til å måtte gjøre noe for å slippe unna bank, sier Stakston Langvik i Oslo-politiet.

Politiet bekrefter hendelsen på Huk overfor ABC Nyheter, og opplyser at det er opprettet sak som politiet nå etterforskes. Ifølge politiet skal det være snakk om mørkhudete gutter med forskjellig etnisk bakgrunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiet har hendene fulle, men vi forsøker nå å sikre video fra bussen til Huk. Vi vet ikke ennå hvem som har vært der ute, sier etterforskningslederen.

Men hendelsen er langt fra enestående.

Stakston Langvik forteller at de etter jul alene har rundt 20 saker liggende som omhandler ransaker, vold og trusler fra ungdomsgrupperinger.

Les også: Politi, brannvesen og vektere angrepet av steinkastende ungdom

– En ny trend

– Det er unge gutter under 15 år og opp til 18 år som utsetter andre ungdommer for trusler, ran og vold. Det er ungdom med forskjellig etnisk bakgrunn som går igjen, sier hun.

Etterforskningslederen slår nå alarm om grupperingene og politiets manglende ressurser.

Trenden det siste halve året er at det er flere under 15 år som begår alvorlig kriminalitet, forteller Stakston Langvik.

– Det siste året har politiet sett at ungdom under 15 år knytter seg til ulike grupperinger og utfører alvorlig kriminalitet. Det er en ny trend at alvorligheten i sakene hvor ungdom under 15 er innblandet, har endret seg veldig det siste året. Fra nasking, er det blitt alt fra voldtekter, ran og kroppskrenkelsesaker. Det er mye narkotika involvert, sier etterforskningslederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier sakene er kompliserte, og at politiet ikke har nok ressurser til å løse sakene raskt nok.

– Det er veldig mange alvorlige saker i ungdomsmiljøet nå, og vi har ikke nok etterforskere, som fører til at systemet klarer ikke få det unna.

Det som bekymrer etterforskningslederen mest er de unge menneske som blir utsatt for grupperingenes brutalitet.

– Jeg er aller mest bekymret for at de går etter ungdommer. Det er flere under 15 som er fornærmede i sakene, og er de som blir skadelidende. De tar vi hånd om på best mulig måte, forsikrer etterforskningslederen.

I desember i fjor ble en 14-åring ranet, sparket og slått av opptil 15 gutter på Dæhlenenga i Oslo.

Like ved Dælenenga idrettspark på Grünerløkka skal 12-15 gutter av nordafrikansk eller somalisk opprinnelse ha gått løs på gutten. Han lå på bakken etter slag og spark mot hodet og kroppen, men fikk etter hvert hjelp av ambulansepersonell.

Les saken: Gutt slått og ranet av 15 ungdommer i Oslo