FARC-lederen kommer til Oslo

Oslo Forum foregår på Losby Gods i Lørenskog utenfor Oslo denne uken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo Forum foregår på Losby Gods i Lørenskog utenfor Oslo denne uken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FARC-leder Rodrigo «Timosjenko» Londoño kommer til Oslo for å delta på Utenriksdepartementets fredsmeglerkonferanse Oslo Forum denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge NRK har FARC-lederen bekreftet at han kommer til Norge og at regjeringen i hjemlandet har gitt ham utreisetillatelse.

UD skriver i en pressemelding at Londoño skal delta i en paneldiskusjon onsdag sammen med utenriksminister Børge Brende (H) og Colombias utenriksminister Maria Ángela Holguín.

– Jeg ser fram til å ønske dem velkommen til Oslo Forum 2017 for å diskutere fredsavtalen partene inngikk i fjor. Dette blir en unik mulighet til å dra lærdom fra denne prosessen, ikke bare for Norge i vårt videre fredsarbeid, men også for andre som jobber for å oppnå det samme, sier Brende.

Les også: FARC beskylder regjeringen for å bryte fredsavtalen

Leverer inn våpen

Londoño har vært sentral i framforhandlingen av fredsavtalen i Colombia, som president Juan Manuel Santos fikk Nobels fredspris for i fjor.

Regjeringen og FARC kom til enighet i Havanna i Cuba i november i fjor etter fire års forhandlinger. Colombianske velgere avviste den første avtalen med knapp margin under en folkeavstemning i oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Paneldebatten i Oslo skjer samme dag som FARC skal levere inn de neste 30 prosent av håndvåpnene sine til FN.

Les også: Avvæpningen av FARC er i gang

Kritikk

FARC-lederens Oslo-besøk har skapt storm i sosiale medier i Colombia, ifølge NRK.

– Det har skapt uro i Colombia. De som er imot fredsprosessen, er veldig imot reisen. Det er veldig modig av Utenriksdepartementet å få FARC-ledelsen hit, sier Diego Marin Rios. Han er colombiansk flyktning i Norge og tidligere leder i Støttegruppen for fred i Colombia.

FARC-lederen står fortsatt på USA og EUs terrorlister.