Flere isolert etter oversvømmelse i Melhus

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 40 beboere på Kvål i Melhus i Sør-Trøndelag måtte evakueres etter akutt oversvømmelse natt til mandag. Fortsatt er flere hus isolert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De første meldingene om store vannmasser kom klokka 22.46 søndag kveld. Vannmengdene kom brått og uventet.

– Et hus fikk slått inn vinduene i sokkeletasjen av vannmassene, et annet hus er helt vasket ut og det er store skader rundt huset, som kan stå i fare. Vi har vært på stedet i hele natt og har evakuert sju hus. I tillegg var det mange som evakuerte husene sine før vi kom dit, sa operasjonsleder Arnt-Harald Aaslund i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Ifølge NRK er det sju familier som må vasse over bekken og ikke kommer til og fra med bil.

Geologer fra Norges vassdrags- og energidirektorat, Norges geologiske undersøkelse og Vegtrafikksentralen har undersøkt området. De har friskmeldt veier og opplyser at det er trygt å komme tilbake.

Regnet uteble

Elva Gaula hadde for lengst gått over sine bredder etter alt regnet, og det var ifølge Yr ventet til dels store nedbørsmengder det kommende døgnet, spesielt i morgentimene mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Heldigvis ble det ikke så mye regn i natt, vannet er i ferd med å trekke seg tilbake og opprydningsarbeidet på veiene er godt i gang, sier Aaslund, som ber folk respektere de fysiske sperringene som fremdeles er oppe.

Krisestab

Både politi og kommune tok situasjonen svært alvorlig.

– Melhus kommune satte krisestab i natt. Vi kalte inn de ressursene vi har til rådighet for å bistå. Blant annet bidro barnevernsvakta som krisestøtte med å ta hånd om evakuerte. Brannvesen, helsevesen, sivilforsvar og mange fra lokalsamfunnet har stått på, og det er veldig bra, sier Aaslund.

Mulig skred

Ifølge Adresseavisen er det meldt om flere leirskred i området. Anne Beate Ljøkjel forteller at familien ikke fikk med seg det første raset, men da de oppdaget raskanten, kom grunnen sigende. Hun så et sju-åtte meter bredt leirskred, og familien stakk fra huset.

– Jeg kan ikke bekrefte om det gikk et skred, men store masser kan ha blitt vasket ut med vannet, sier Aaslund.