Alle Norges F-35-jagerfly satt på bakken

Alle F-35-jagerfly ved Luke Air Force Base i Arizona i USA er midlertidig satt på bakken. Norge har fem fly ved basen. Foto: Lockheed Martin / NTB scanpix
Alle F-35-jagerfly ved Luke Air Force Base i Arizona i USA er midlertidig satt på bakken. Norge har fem fly ved basen. Foto: Lockheed Martin / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Alle jagerflyene av typen F-35 ved Luke Air Force Base i Arizona er satt på bakken etter at piloter har opplevd mulig oksygenmangel. Norge har fem fly på basen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En trening med jagerflyene ble kansellert. Det amerikanske Luftforsvaret opplyste fredag at fem piloter ved basen har siden 2. mai rapportert om symptomer som kan tyde på oksygenmangel, skriver Dagbladet. F-35-flyene er satt på bakken fram til mandag.

– Det er der vi utdanner og trener opp norske F-35-piloter. Vi har fem fly på basen, sier major Stian Roen, pressetalsmann i Luftforsvaret, til Dagbladet.

Roen sier han foreløpig ikke kjenner til detaljene bak at flyene er satt på bakken. Han sier at ved slike hendelser er flysikkerheten den viktigste.

Ifølge Fox Phoenix skal piloter ha blitt svimle, desorientert og opplevd prikking i fingrene. Major Becky Heyse ved flybasen sier til kanalen at de tar meldingene på alvor.

Les også:– Europas største flyøvelse i år

Amerikansk gigantfly avskåret av russisk jager

Nødsystemer utløst

Det er ifølge Air Force Times ikke klart om oksygensystemet om bord på jagerflyene har sviktet. Ifølge nettsiden ble nødsystemene i flyene utløst. F-35-programmet har engasjert ingeniører, vedlikeholdsarbeidere og spesialister innen flymedisin som skal undersøke hendelsene og finne ut hva som har skjedd.

Norge skal anskaffe inntil 52 jagerfly av typen F-35. Fem av dem er så langt levert, og i november i år kommer de tre første flyene til Norge. Så langt har Stortinget gitt fullmakt til å bestille 40 fly. Om dagens plan holdes blir de siste F-35-flyene levert i 2024.

Personvernpolicy