Regjeringen vil frata terrormistenkte statsborgerskap

Konstituert innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp) vil inndra statsborgerskapet fra personer som et ledd i arbeidet med å forebygge terror.
Konstituert innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp) vil inndra statsborgerskapet fra personer som et ledd i arbeidet med å forebygge terror. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil gjøre det mulig å frata statsborgerskapet til personer på grunn av straffbare forhold eller som utgjør en trussel mot nasjonale interesser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et skriv fra regjeringen skriver konstituert innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp) at forslaget vil være et ledd i arbeidet med å forebygge terror.

– I dag kan myndighetene kun tilbakekalle statsborgerskap dersom det er gitt på bakgrunn av uriktige opplysninger. Jeg mener det er helt klart at den allmenne rettsfølelsen tilsier at en person som motarbeider norske interesser eller ønsker å skade Norge ikke bør få beholde norsk statsborgerskap, sier Sandberg.

I forslaget til Stortinget foreslår regjeringen bestemmelser i statsborgerloven om tap av statsborgerskap på grunn av straffbare forhold og tap av statsborgerskap av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser. I dag er det ingen slik mulighet.

Sandberg håper trusselen om å miste statsborgerskapet vil ha en avskrekkende effekt. Han hevder tiltaket vil begrense muligheten for terrorvirksomhet i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tap av statsborgerskap av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser regnes ikke som straff, men som et sikkerhetstiltak. Departementets vedtak kan bringes inn for domstolen.

Les også:

Regjeringen mener andre land skaper asyltrøbbel for Norge

Halvparten av asylsøkerne i norske mottak skulle ikke vært der

NOAS: – Regjeringen bryter asylforliket

Advokater sjokkert over Norge: – Setter liv i fare