Meny

Sommervarme gir snøsmelting og flomfare

Mange slo seg løs da sommer satte inn over Nord-Norge for tre år siden. Til helgen varsles det strålende forhold  i Nord-Norge, men i sør må en ta høyde for regn og byger. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Sør-Norge kan vi vente byger og ustabilt vær de neste sju dagene. Men i nord må folk regne med at sommervarmen fører til flomfare når vintersnøen smelter.

Strålende solskinn og flomfare er hva innbyggerne i nord kan vente seg når sommeren forsiktig varsler sitt inntog i helga. I Tromsø varsler Meteorologisk institutt skyfri himmel og temperaturer over 20 grader i helga. Samtidig har Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) ut varsel om økt vannmengde i vassdragene i alle de tre nordligste fylkene.

– Det blir mye fint i nord i helga, men det blir mer usikkert utover i neste uke. Folk i nord bør nok utnytte dagene nå, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB.

Ustabilt

Lenger sør vil regn og skyer prege inngangen til helgen, men det kan lette utover i uka. Meteorologen sier det er vanskelig å si noe sikkert ettersom et stort lavtrykk over Storbritannia sender nedbørsskyer over hele Sør-Norge opp til Møre og Romsdal og Trøndelag.

Det ustabile systemet gjør det vanskelig å varsle akkurat hvor og når nedbøren vil treffe.

Over Lillehammer for eksempel, er varslingen at det blir regn, sol eller skiftende skydekke i varierende grad gjennom helgen og videre ut i uka. Temperaturen varsles imidlertid til å stige en del på dagtid. I Kristiansandsdistriktet er det fredag varslet mye regn med skyer gjennom helgen før temperaturen stiger ut over i uka.

Se hvordan været blir fremover der du er

Ikke sommerfølelse

– Det blir nok ikke den store sommerfølelsen i sør ennå. Temperaturen mange steder nå er helt ned mot 13 grader, men den skal nok litt opp i sør. I nord blir det derimot rundt 20 grader og selv om natten vil det holde seg ganske varmt. Da smelter også snøen fort, sier Moxnes.

Ved Meteorologisk institutt vil man ikke si at sommeren er kommet. Det er langt mellom stedene hvor det varsles temperaturer noe særlig over 20 grader i dagene som kommer. Og så lenge lavtrykkene ligger i kø ute i havet blir det heller ikke stabile forhold innenlands.

Populært