Meny

Stortingsflertall:

Debatterer NRK-lisens for alle

Bård Vegar Solhjell vil at en ny avgift skal oppfattes som rimelig, samtidig som han advarer mot at vi kan få en generasjon «som ikke vet at man må betale». Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget debatterer denne uken kringkastingsavgiftens fremtid. Et flertall ønsker at alle skal betale en minsteavgift, uavhengig om de har TV, oppsummerer Dagens Næringsliv.

Færre unge har tv-apparat, og er dermed ikke med på å finansiere NRKs tilbud gjennom dagens lisensordning, skriver Dagens Næringsliv (DN). Alle som har et vanlig tv-apparat er per i dag pliktige til å betale, mens de som ikke har tv-mottaker kan bruke NRKs radio- og nettilbud avgiftsfritt.

Bård Vegar Solhjell i SV er opptatt av at ordningen skal oppfattes som rimelig blant unge som ikke er med på å finansiere NRK i dag.

– Lar du det gå for lenge, har du en hel generasjon som ikke vet at man må betale for å se på tv, sier han ifølge DN.

Tendensen bekymrer både NRK og politikere. Regjeringen har startet et arbeid for å erstatte dagens lisensordning med en ny. Omleggingen er denne uken oppe til debatt i Stortinget.

Sosial profil

Husstander uten «vanlig» tv-mottaker økte fra 2 til 6,5 prosent fra 2006-2015. Stortingsflertallet går inn for å sikre NRK inntekter på samme nivå som i dag (5,5 milliarder kr årlig over lisensen) ved å pålegge alle over en viss alder et minstebidrag, uavhengig av om de har tv-apparat, skriver DN.

Rimmereid-utvalget har skissert et alternativ med fast prosentvis andel av personinntekten, «for eksempel 0,68 prosent».

En flertallsinnstilling forrige uke gikk inn for en sosial profil for en ny ordning med personlig avgift. Lavtlønte, studenter og arbeidsledige kan bli avkrevd et minimumsbeløp på noen hundre kroner til det nye «NRK-bidraget».

Maksbeløp

Utvalget har som eksempel foreslått et maksimalbeløp på 1680 kroner for alle med personinntekt fra 247.000 kroner og over.

Det er mindre for enkeltpersoner enn dagens lisens på 2867,70 kroner årlig, men husstander med to høytlønte voksne, vil med den foreslåtte personlige avgiften kunne måtte betale to ganger maksbeløpet, mer enn med dagens ordning.

Den foreslåtte løsningen vil gi enslige med tv, som i dag må betale hele lisensen, reduserte årlige NRK-utgifter, ifølge DNs gjennomgang. Hjemmeboende barn over 18 må også betale den foreslåtte minimumssatsen.

Aktuelt:

Enighet om å sikre NRKs framtid, men uklarhet om finansiering

Foreslår å kreve NRK-lisens fra alle husstander

Populært