Kronprinsparet til øygruppe med tette norske bånd

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit skal på besøk til Orknøyene.
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit skal på besøk til Orknøyene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det er en øygruppe med sterke bånd til Norge som fredag får besøk av kronprinsparet. Orknøyene var under norsk styre fram til 1400-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange norske ord og navn lever fortsatt i den spesielle orknøyske dialekten og finnes også igjen i stedsnavn, som navnet på hovedstaden Kirkwall – kirkevika.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit skal være med åpningen av den store St. Magnusfestivalen i Kirkwall 16. og 17. juni. De skal overvære åpningskonserten, urframføringen av «I, Pilgrim», som er skrevet av Jon Fosse med musikk av skotske Alasdair Nicolson, som også er kunstnerisk leder for festivalen. «I, Pilgrim» framføres av Trondheimsolistene og BBC Singers.

– Vi er henrykt over at det norske kronprinsparet aksepterte vår invitasjon om å være med på åpningen av årets festival. Deres besøk feirer, fornyer og styrker båndene, både de historiske og dagens bånd, mellom Norge og Orknøyene, sier Alasdair Nicolson til NTB.

Han trekker også fram at festivalen er med og styrke de musikalske båndene. Med på festivalen som pågår til 24. juni, er også Kringkastingsorkesteret og Bergen Domkor.

Festivalen er ikke bare musikk. Strikkeduoen Arne og Carlos skal delta for andre gang. Sist de var på festivalen med en strikke-workshop ble billettene solgt ut svært raskt, går det fram av festivalens hjemmeside.

Eldst og størst

St. Magnus-festivalen er den eldste og største festivalen på Orknøyene. Den ble første gang arrangert i 1977, og det ventes i år rundt 2.000 besøkende. I år markeres spesielt de tette båndene mellom Norge og Orknøyene, siden det er 900 år siden Magnus Erlendsson, som ble jarl på Orknøyene, ble kanonisert. Magnus den hellige er den eneste norske helgen med pavelig anerkjennelse, og hans minne er fortsatt svært tydelig i den flotte St. Magnuskatedralen i Kirkwall, som ble påbegynt av hans nevø i 1137, skriver kongehuset på sin nettside.

Alasdair Nicolson betegner Magnus Erlandsson som den kanskje viktigste personen i Orknøyenes historie. Et portrett av den norske jarlen, malt av Håkon Gullvåg, henger i St. Magnus-katedralen der åpningskonserten under festivalen holdes.

Et møte med yngre steinalder

Kronprinsparets offisielle program på Orknøyene varer bare i et snaut døgn. Det starter om formiddagen fredag 16. juni med en minneseremoni for nordmenn gravlagt på St. Olafs kirkegård i utkanten av Kirkwall. Om kvelden er det omvisning, mottakelse og åpningskonsert i St. Magnus-katedralen.

Lørdag er det besøk til den førhistoriske bosetningen Skara Brae, som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Landsbyen stammer fra rundt 3000 før Kristus, og var bebodd i minst 600 år. Det er den best bevarte bosetning i Vest-Europa fra yngre steinalder.

Skara Brae ble oppdaget etter en kraftig storm i 1850 etter å ha vært begravd under sanddynene på vestkysten av hovedøya Mainland.

Orknøyene:

* Orknøyene består av 70 øyer, av dem er rundt 20 bebodd.

* Ble en del av Skottland i 1468, var før det under norsk styre i flere hundre år.

* Orknøyene er skilt fra Skottland av Pentland-stredet, som på det smaleste er en drøy mil bredt.

* Innbyggertall: 21.850.

* Hovedstad: Kirkwall, ca. 9.000 innbyggere.

(Kilder: St. Magnus Festival/National Records of Scotland)

Personvernpolicy