Opplysninger om nordmenn på avveie etter hacking av klinikk i Litauen

Illustrasjonsfoto: nettside / ABC Nyheter / Colourbox.
Illustrasjonsfoto: nettside / ABC Nyheter / Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Personsensitive opplysninger om norske borgere er på avveie etter at en plastikkirurgisk klinikk i Litauen er blitt hacket, opplyser Kripos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I alt en håndfull nordmenn som har vært innom klinikken – både kvinner og menn – er hittil blitt forsøkt presset for penger, opplyser Kripos til NTB.

Klinikken har anmeldt forholdet og Litauisk politi etterforsker saken, ifølge Kripos.

Få har tatt kontakt

– Vi har kontakt med Europol og får informasjon om den norske delen av saken. Og så viderebringer vi informasjon og driver informasjonsutveksling mellom utenlandsk- og norsk politi, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos til NTB.

Hittil er det få som har tatt kontakt med Kripos.

– Dersom du blir forsøkt utpresset, anbefaler vi aldri at man betaler, da man ikke har noen garanti for at utpresserne gjør det de lover, skriver Kripos på sin Facebook-side.

Bakgrunn: Kirurgi-klinikk hacket i Litauen - pasientjournaler spres

Krypterte Bitcoin-lenker

Kripos som ble varslet om saken onsdag morgen, anbefaler videre at de som er blitt forsøkt presset for penger tar kontakt med sitt lokale politi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ta vare på relevant informasjon om hvordan du ble kontaktet av utpresseren og om hvilken Bitcoin-adresse som ble oppgitt for betaling, skriver Kripos videre.

Bitcoin er ifølge Kripos vanlig å bruke blant utpressere på internett. Den som blir presset mottar en kryptert bitcoin-adresse å betale til, og som er vanskelig for politiet å spore opp.

Dersom man finner sitt navn i tilknytning til lekkasjen i Googles søkemotor, anbefaler politiet at man ber Google om å fjerne personlig informasjon fra søkemotoren. Kripos har lagt ut lenke til riktig skjema.