E.coli-smitte påvist i Bergen

Smittevernoverlegen i Bergen anbefaler blant annet grundig håndvask for å hindre smittespredning. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Smittevernoverlegen i Bergen anbefaler blant annet grundig håndvask for å hindre smittespredning. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem personer har fått påvist E.coli-smitte i Bergen. Smittekilden er ikke funnet. Folk anbefales å vaske hender etter dobesøk og bare spise godt stekt kjøtt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de smittede er voksne, og ingen av dem har blitt alvorlig syke. To av dem har imidlertid vært innlagt på sykehus med blodig diaré, melder Bergen kommune i en pressemelding.

De fem har fått påvist Enterohemoragiske E.coli (EHEC). Symptomer på dette kan variere fra ukomplisert diaré med feber og magesmerter til massiv blodig diaré. Hos små barn, eldre og personer med svekket immunsystem kan infeksjonen forårsake hemolytisk uremisk syndrom (HUS) med nyresvikt.

Ifølge Bergen kommune er flere av de fem sannsynligvis smittet i Norge, men det er ikke fastslått om tilfellene har en felles smittekilde og om dette kan karakteriseres som et utbrudd.

Smittevernoverlegen i Bergen gir flere råd til byens befolkning for å forebygge smitte. All farsemat som kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker og lignende bør være godt gjennomstekt eller kokt. Andre kjøttprodukter bør også stekes godt på overflaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grønnsaker som spises rå, bør skylles godt, og man bør unngå upasteurisert melk og produkter laget av dette.

Smittevernoverlegen anbefaler dessuten at man vasker hendene godt etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging. Kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er brukt til råvarer må også vaskes før de brukes til annen mat. Man bør ha separate skjærefjøler for kjøtt.