Regnskogfondet: Norske banker og pensjonsfond knyttes til regnskograsering

Regnskogen i Indonesia raseres for å gi plass til oljepalmeplantasjer, noe som har katastrofale konsekvenser for klima og naturmangfoldet og for de lokale urfolksgruppene som lever av skogen.
Regnskogen i Indonesia raseres for å gi plass til oljepalmeplantasjer, noe som har katastrofale konsekvenser for klima og naturmangfoldet og for de lokale urfolksgruppene som lever av skogen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Milliarder av nordmenns sparekroner kan knyttes til palmeoljeselskaper som ødelegger regnskog, heter det i en ny rapport fra Regnskogfondet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av Skandinavias største banker og pensjonsfond, deriblant oljefondet, Nordea og Storebrand eier aksjer i asiatiske banker som igjen låner ut penger til palmeoljeselskaper. Til sammen investerer tolv norske og svenske banker og pensjonsfond nesten 17 milliarder norske kroner i seks asiatiske banker som gir store lån til palmeoljeselskaper som raserer regnskog i Indonesia.

Storebrand sier de har utelukket en rekke plantasjeeiere fra sine investeringer.

Lån som ødelegger

Regnskogfondet avslører at seks banker fra Indonesia og Singapore har gitt lån til palmeoljeprosjekter som har forårsaket ødeleggelse av regnskog, brudd på menneskerettigheter og utslipp av klimagasser.

De seks sørøstasiatiske bankene finansierer halvparten av all oljepalmedyrking i Indonesia, men ingen av dem stiller krav til at bedriftene de låner til, skal unngå avskoging. Bankene det gjelder er de indonesiske Bank Mandiri, BRI, BCA og BNI, samt OCBC og DBS fra Singapore.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flere skandinaviske banker og fond har droppet investeringer i palmeoljeselskaper som ødelegger regnskog, men har ikke stilt noen krav til bankene som gjør det mulig for selskaper å fortsette med regnskograsering, sier Vemund Olsen, seniorrådgiver i Regnskogfondet.

Han mener banker og fond må bruke eiermakten sin til å legge press på disse sørøstasiatiske bankene for at de skal slutte å gi lån til bedrifter som raserer regnskog.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hjelpeorganisasjon hudfletter EUs bruk av biodrivstoff

Dialog med bankene

Nordea viser til at det i rapporten oppmuntres til å etablere partnerskap for å drive dialog med bankene som er omtalt.

– Det stiller vi oss positive til. Vi har allerede gjort en rekke tiltak i distriktet og jobber systematisk med problematikken rundt palmeolje, sier seniorkommunikasjonsrådgiver, Synne Ekrem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storebrand sier i en kommentar til NTB at palmeoljeplantasjer fører med seg en rekke bærekraftsproblemer, både gjennom avskoging og uakseptable forhold for lokalbefolkningen.

– Vi begynte å jobbe aktivt med palmeolje allerede i 2012, da vi utelukket en rekke plantasjeeiere fra våre investeringer. Fokuset vårt har vært på eierne av plantasjene, fordi det er der vi mener vi kan bidra mest til en forbedret praksis i industrien, sier kommunikasjonssjef for bærekraft i Storebrand, Harald Martens Holm.

Han mener at den positive utviklingen i disse selskapene er et tegn på at det har vært en riktig vurdering.

– Vi mener altså at det er mer effektivt å jobbe direkte med problemeierne. Blir det etablert et felles initiativ som kan bidra fra en annen innfallsvinkel, vil Storebrand selvsagt vurdere å delta i dette, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Studie: Palmeoljeerstatning kan forverre miljøproblemer

Solgt seg ut

Norges Bank sier de har sett på palmeoljesektoren siden 2012, og at de har solgt seg ut av 29 selskaper.

– I fjor analyserte vi sektoren på nytt og besluttet dessuten å foreta en ny gjennomgang i 2017. Vi deltok også på en investorreise til Indonesia der vi fikk førstehåndskunnskap om relevante problemstillinger, utviklingen i sektoren og nye datakilder, sier Aleksander Lee Olsen fra Norges Bank Investment Management