Amundsen: – Jeg kjenner meg ikke igjen i kritikken til Mood

Tidligere general Robert Mood mener at Norge har store svakheter med samfunnssikkerhet og beredskap. Her fotografert da han mottok Fritt Ords Pris for 2016.
Tidligere general Robert Mood mener at Norge har store svakheter med samfunnssikkerhet og beredskap. Her fotografert da han mottok Fritt Ords Pris for 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) mener regjeringen har satset kraftig på beredskap, og avviser Robert Moods kritikk om at Norge har store sikkerhetshull.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne regjeringen har levert en kraftfull satsing på politi og beredskap. Siden 2013 har det blitt om lag 1.800 flere årsverk i politiet, og driftsbudsjettet til politiet er styrket med 2.5 milliarder. I løpet av regjeringsperioden er PSTs budsjett økt med om lag 300 millioner kroner, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen til NTB.

Reaksjonen kommer i kjølvannet av kritikken fra tidligere general Robert Moods, som mener det er store svakheter i landets samfunnssikkerhet og beredskap. Moods reagerer på at justisministeren dagen etter terrorangrepet i Manchester sa til NRK at vi aldri hatt bedre beredskap i Norge enn vi har i dag, ifølge Klassekampen.

– Påstanden fra statsråden er feil. Alle du snakker med i Beredskaps-Norge vil kunne fortelle en helt annen historie enn statsråden, sa Mood til avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Større bemanning

Amundsen viser derimot til at beredskapstroppens budsjett har blitt styrket, og at antall ansatte har økt med 50 prosent siden 2013.

– Den økte bemanningen har gjort det enklere å ha en del av beredskapstroppen døgnkontinuerlig tilgjengelig på 5 minutter, kommenterer Amundsen.

Det er også bevilget midler til planlegging og prosjektering av et nasjonalt beredskapssenter, som kan stå klart i løpet av 2020, påpeker han.

– Store kutt

Men Mood trekker fram Riksrevisjonens rapport om objektsikring og de varslede kuttene i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som to eksepler på at regjeringens beredskapsarbeid har sviktet.

Riksrevisjonen har kommet med kraftig kritikk av både Forsvars- og Justisdepartementets beredskapsarbeid, og saken behandles fremdeles i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. I DSB fører regjeringens nedskjæringer til at prioritert beredskapsarbeid etter 22. juli må kuttes.