Omfattende antiterrortiltak i Oslo før og under 17. mai

Politiet brukte busser som sperringer i sidegatene i Oslo 17. mai. Også skarpskyttere var utplassert. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Politiet brukte busser som sperringer i sidegatene i Oslo 17. mai. Også skarpskyttere var utplassert. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skarpskyttere på taket, leddbusser som sperringer og bekymringssamtaler med enkeltpersoner var noen av antiterrortiltakene politiet satte inn 17. mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo-politiet omtaler operasjonen 17. mai som den mest omfattende som er gjennomført på nasjonaldagen. I forkant hadde politiet flere samtaler med personer de hadde i kikkerten, skriver Aftenposten.

– Noen tiltak var synlige for publikum, men en veldig stor jobb i tilknytning til årets arrangement var det som ble gjort i forkant. Det innebærer blant annet en etterretningsoperasjon der vi oppsøkte enkeltpersoner, gjennomførte bekymringssamtaler og drev med forebyggende virksomhet, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.

Fredriksen ønsker ikke å gå i detaljer om hvilke grupper de rettet etterretningsinformasjonen inn mot eller de andre sikkerhetstiltakene som ble gjennomført, men bekrefter at politiets skarpskyttere var utplassert på «passende observasjonspunkter» i Oslo sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etatsdirektør og beredskapssjef i Oslo kommune, Ann Kristin Brunborg, opplyser at det etter forespørsel fra politiet ble rekvirert sju-åtte busser fra Ruter.

– Det ble bestilt busser og sperresteiner som sperret sidegatene til Karl Johan. Sperresteiner har vi satt ut før, men det er første gang vi setter inn busser som sperringer, sier Brunborg.