Stortingets spørretime:Europaminister Bakke-Jensen vil ikke si om Høyre fortsatt vil ha euro i Norge
Regjeringens EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen (H) ønsker norsk EU-medlemskap, men nekter å avklare sitt syn på å erstatte den norske krona med euro.
Mener Høyre fortsatt det partileder Erna Solberg har sagt, at Norge vil være tjent med å erstatte krona med euro?
Det gjorde Sp-leder Trygve Slagsvold-Vedum onsdag et forsøk på å få bekreftet i Stortingets muntlige spørretime.
– Ifølge tyske media ønsker EU-kommisjonen å presse våre naboland til å vrake sin egen valuta og innføre euro innen 2025. I Norge har det norske folk sikret at vi skal beholde den norske krona. Men Høyre har gang på gang kjempet for å få euro også i Norge, sa Vedum og siterte tidligere uttalelser fra Erna Solberg.
Fordel med egen valuta?
– Støtter statsråden Solbergs tidligere uttalelser? ville Vedum vite av Høyres europa- og EØS-minister Frank Bakke-Jensen.
– Jeg er ikke sikker på hvor gamle sitatene var. Men jeg er trygg på at de kom i en sunn debatt om eurosonen og EU-medlemskap. I dag har ikke debatt om EU-medlemskap første «pri», svarte Bakke-Jensen.
Da sentralbanksjef Øystein Olsen i sin årstale i 2015 la vekt på fordelen ved egen valuta, utfordret Vedum Erna Solberg til å avklare sitt syn nå, uten å få klart svar.
EU forutsetter at nye land som slutter seg til, skal bli medlemmer i EUs pengeunion og overta euro'en, og Høyre ønsker norsk EU-medlemskap.
Les: – Mener du fortsatt at Norge bør bytte ut krona med euro, Erna?
Dette sa Erna Solberg om euro
Heller ikke nå fikk Vedum, tross flere forsøk, svar på om Høyre ønsker euro i Norge.
– Men vi er opptatt av vårt forhold til EU. Det er merkelig at EU-motstandere her hjemme har et så smalt syn på eurosamarbeidet, sa Bakke-Jensen derimot.
– Eurosamarbeidet har også vært med på å hjelpe land ut av finanskrisa. En del økonomer sier også at det er usikkerhet rundt den norske krona. Vi skal være obs på at internasjonalt finansielt samarbeid kan være et gode, sa han.
– Nei, det ser ikke ut til at eurosamarbeid ville være det viktigste for Norge nå, var så langt statsråden kunne strekke seg.
Han avviste å bekrefte støtte til uttalelser fra Erna Solberg fordi han ikke vet hvilken sammenheng de kom i.
Det var i Bergensavisen i 2005 Solberg kom med sitt euro-ønske:
«Som et lite land er vi utsatt for spekulasjoner mot den norske kronen. Det kan presse kronekursen kraftig opp og svekke konkurranseevnen til norske bedrifter... Hvis vi blir med i euro-samarbeidet vil jo vi ha samme valuta som de landene som kjøper store deler av den norske eksporten, og på den måte slipper norske bedrifter denne risikoen. Det igjen trygger arbeidsplassene, og særlig her i Hordaland som er det største eksportfylket».
Les også: – Dogmatisk politikk kan gjøre euro uforenlig med demokrati
Regjeringen: – Kronekursen er viktig
Mens Solberg argumenterte med norske bedrifters konkurranseevne som argument for euro, la sentralbanksjef Øystein Olsen i sin årstale i 2015 vekt på egen valuta som en stor fordel
Og, kunne lederen av Stortingets næringskomité, Geir Pollestad (Sp), påpeke:
Regjeringen har nylig selv sagt det samme.
– Reiselivsmeldingen peker på kronekursen som viktig bidrag til veksten som har skjedd. Og på første side i Industrimeldingen peker regjeringen på betydningen av kronekursen. Så ønsker Høyre fortsatt euro? spurte også Pollestad og bemerket:
– Det er spesielt at man har en europaminister som ikke klarer å ha et syn på et så viktig spørsmål.
Frank Bakke-Jensen konsataterte at reiselivsnæringa er avhengig av kronekurs som balanserer kostnadsnivået i Norge.
– I framtida vil EU-medlemskap være riktig for Norge, fordi EU som fredsprosjekt er i tråd med norske verdier, sa statsråden.