Solberg oppfordrer til å trosse frykten og nyte festivalsommeren

Statsminister Erna Solberg (H) holdt åpningstalen på Oslo Freedom Forum på Oslo Nye Teater tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) holdt åpningstalen på Oslo Freedom Forum på Oslo Nye Teater tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal tørre å gå på konserter og festivaler og glede oss denne sommeren også, sier statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

PSTs vurdering er at terrorfaren ikke er økt i Norge etter det som skjedde i Storbritannia, påpekte hun da hun møtte pressen for å kommentere angrepet i Manchester.

– De følger nøye med på alt som kommer ut av etterforskningen og sørger for å oppdatere vurderingene, sier hun.

Hun viser til at hun selv har vært på mange store konserter som den som ble rammet tirsdag, sammen med sine barn. Det vil hun fortsette med.

– Jeg har ikke opplevd at jeg har følt frykt for å være på det. Det er god kontroll inn i Norge. Den største bekjempelsen vi har er etterretningsarbeidet og det forebyggende arbeidet mot ekstremisme, sier hun.

Hun oppfordrer alle arrangører av konserter og andre store arrangementer til å ta kontakt med sitt lokale politi, som vet hvilke anbefalinger som gjelder.

Dersom det er IS som står bak mener Solberg angrepet i mindre grad er ment å påvirke valget, men heller handler om det som skjer i Midtøsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De taper terreng og attraktivitet. De rekrutterer færre, dermed oppfordrer de flere til å delta. Men jeg tar forbehold om at det kan vise seg at det er andre som står bak.

Solberg viste også til angrepet i Manchester da hun tirsdag morgen åpnet Oslo Freedom Forum.

– Det er viktig å se på hva slags krefter som skaper ekstremisme og hva som kan stoppe det, sa Solberg.

Hun mener mangel på menneskerettigheter er en viktig drivkraft for ekstremisme.

– Demokrati og respekt for menneskerettigheter er avgjørende for å sikre fred og stabilitet, både innenfor stater og mellom dem, sa hun.