Brende: Joshua French skal ikke sone i Norge

UDs spesialrådgiver Arild Øyen og utenriksminister Børge Brende møtte pressen torsdag om French-saken. Se opptak her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Joshua French er underlagt helsevesenet og ikke kriminalomsorgen, understreker utenriksminister Børge Brende (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Dagbladet torsdag uttalte en av president Kabilas nærmeste rådgivere, Kikaya Bin Karubi, at Kongo forventer at French fortsetter sin soning i Norge. Men Brende avviser kategorisk at French skal sone her.

– Det er viktig at vi nå ikke går inn i noen polemikk med kongolesiske myndigheter, sier han.

Utenriksministeren peker på at saken har en politisk side i Kongo, og at man må være forberedt på at kongoleserne vil presentere sine versjoner av saken – ut fra sine innenrikspolitiske hensyn.

Brende understreket at Norge ikke har bidratt med penger eller bisand for å få til noen avtale for å få French hjem.

Vanskelig sak for Kongo

Spesialrådgiver i utenriksdepartementet, den erfarne Afrika-diplomaten Arild Øyen som har hatt en nøkkelrolle i avtalen med Kongo, minner om at denne saken har vært svært vanskelig for de kongolesiske myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

-Ikke noe afrikansk land har vært mer besøkt av leiesoldater enn Kongo. Så kommer det to norske menn fra Europa, med fortid fra militære og som var i konflikt med loven. Det sier seg selv at dette ikke var noen lett sak.

– At president Joseph Kabila gikk med på en utleveringsavtale, kan lett brukes mot ham, forklarer Øyen. Diplomaten understreket at det ikke er en politisk vinnersak i Kongo å gi en utlending et så stort privilegium.

Brende understreker at beslutningen om at French skulle overføres var helt og alene kongolesisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han ble overført av humanitære årsaker. French medisinske situasjon har bare blitt dårligere og dårligere.

Nervepirrende

Øyen fortalte om nervepirrende timer i Kongo da det ble klart at French skulle overføres.

Først 12 minutter før flyet landet, var landingstillatelsen på plass, og svært mye kunne fortsatt gå galt. Bare timer etter at Joshua French forlot Kongo brøt det ut et stort fangeopprør i sentralfengselet. Hadde man ikke fått French ut av landet onsdag, kunne dette opprøret ha endret situasjonen totalt og forpurret returen til Norge, sa diplomaten som nesten ikke har spist eller sovet de siste døgnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brende kan på sin side ikke få fullrost innsatsen som spesialutsendingen har gjort det siste halvannet året. Uten hans «klokskap og ydmykhet» overfor kongolesiske myndigheter, ville saken ikke vært løst, ifølge utenriksministeren.

– Dette er en sak som har pågått i åtte år, og som har vært den vanskeligste og mest krevende konsulære saken i UDs moderne historie. De siste månedene har vi hatt en god dialog med kongolesiske myndigheter hvor vi har bedt om at Joshua French overføres til Norge. Dette fikk Øyen i havn på presidentens kontor på tirsdag, sa Brende.

Bit for bit

Løslatelsen av French skyldtes ikke et enkelt gjennombrudd. Løsningen kom bit for bit, ifølge Øyen.

– Det avgjørende var at kongolesiske myndigheter ønsket å bli ferdige med denne saken, sa den erfarne tidligere Afrika-diplomaten på den felles pressekonferanse med Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erstatningen som ble betalt til den drepte sjåførens familie, det sterke inntrykket den dødsdømtes mor Kari Hilde French har gjort på kongolesiske myndigheter og at man klarte å få en konsensus om at French skulle sendes tilbake til Norge, har vært tre viktige momenter for å komme i havn med saken. .

– Erstatningen som betingelsesløst ble gitt til enken og familien til sjåføren endret dynamikken i saken. Det var nyttig å kunne vise til norske intervjuer med enken der hun ba om at dette måtte ta slutt, forteller Øyen.

Aktuelt:

Kongo mener French må sone i Norge

Frenchs advokat: Ulidelig spennende før flyet fikk ta av

Moren til French: – Gleden er ubeskrivelig