Meny

Ansatte i Kreftforeningen truer med streik

Norsk Sykepleierforbund krever videreføring av eksisterende avtalevilkår på vegne av medlemmene deres i Kreftforeningen. Kreftforeningen og NHO har avslått kravet. Foto: NTB scanpix
Norsk Sykepleierforbund krever videreføring av eksisterende avtalevilkår på vegne av medlemmene deres i Kreftforeningen. Kreftforeningen og NHO har avslått kravet. Foto: NTB scanpix
Norsk sykepleierforbunds ansatte i Kreftforeningen truer med streik. Partene møtes til tvungen mekling hos Riksmekleren tirsdag.

Riksmekleren har innkalt partene til tvungen mekling tirsdag og torsdag denne uken. Dersom partene ikke blir enige, vil de 19 medlemmene i Norsk Sykepleierforbund (NSF) som jobber i Kreftforeningen, gå ut i streik fra 22. mai.

Sykepleierforbundets medlemmer reagerer på at avtalevilkårene deres ikke ble videreført da Kreftforeningen meldte seg ut av Virke og inn i NHO Abelia i 2015. Verken Kreftforeningen eller NHO er villige til å komme kravet fra NSF i møte.

Streikerett

Medlemmene er også bekymret for at de nå vil få mindre innflytelse på lønns- og arbeidsvilkår. Den nye avtalen fra Kreftforeningen og NHO innebærer blant annet at sykepleierne mister retten til å streike.

–Det er overraskende hvis Kreftforeningen tror de kan behandle sine ansatte på denne måten. Vi forhandler ikke ned medlemmenes vilkår, og vi gir ikke fra oss streikeretten. Kreftforeningens holdning er avgjørende for om det er mulig å finne en løsning for våre medlemmer i meklingen, sier forbundsleder Eli Gunhild By i Sykepleierforbundet i en pressemelding.

Les også:   Trening minsker risiko for kreft hos menn

Lønnsforhandlinger

Direktør for tariff og medlemstjenester i NHO, Nina Melsom, understreker at konflikten handler om hvordan lønn i framtiden skal forhandles.

– NHO ønsker at lønnsdannelsen skal skje lokalt, noe som er det normale for denne typen ansatte i privat sektor. Streikeretten er lovregulert, og påstanden om at denne bortfaller er ikke riktig.

Melsom sier at Kreftforeningen meldte seg inn i NHO og Abelia som en følge av blant annet interessepolitisk uenighet med tidligere arbeidsgiverforening. Ifølge NHO har alle ansatte beholdt sine lønns- og arbeidsvilkår.

Sykepleierne i Kreftforeningen jobber først og fremst med Kreftlinjen. En hjelpetelefon for pasienter, pårørende og annet helsepersonell

Les også:   Kreftsyk trebarnsfar: – Takknemlig for alle som velger å stå som benmargsdonor

Populært